Sätra ishall är en av idrottsanläggningarna som verkligen behöver renoveras. Men pengar för det saknas – nu kan hallen behöva stänga av säkerhetsskäl. Foto: Karin Nilsson (arkivbild)

Larmet: Akuta upprustningar skjuts upp

Flera renoveringar av idrottshallar runt om i Stockholm kan behöva skjutas upp, eftersom det saknas 250 miljoner i stadens budget. Flera av dem, däribland Sätra ishall och Husbybadet, är i så dåligt skick att de kan tvingas stänga av säkerhetsskäl. Det rapporterar SVT.

  • Publicerad 15:14, 26 mar 2019

Sätra ishall, Husbybadet, Eriksdalsbadet, Skärholmens sim- och idrottshall. Det är bara några av idrottsanläggningarna i Stockholm med renoveringsbehov som inte kommer kunna rustas upp under 2019.

Anledningen: 250 miljoner kronor saknas i fastighetskontorets budget, rapporterar SVT Nyheter i dag.

Konsekvenserna kan bli allvarliga, larmar fastighetskontoret. Flera av anläggningarna, däribland Sätra ishall och Husbybadet, kan behöva stänga av säkerhetsskäl om inte akut underhåll genomförs.

Akut brist på ishallar i Stockholm

– Husbybadet och Sätra IP är två anläggningar där vi är tydliga och ärliga med att här finns stora renoveringsbehov. Det är pengar vi i dag inte har, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, till SVT.

Enligt honom är anledningen till budgethålet att den tidigare rödgrönrosa majoriteten bara satsade på att bygga nytt, i stället för att satsa på underhåll. Det håller inte tidigare idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) med om.

– Vi dubblerade investeringarna för att ha råd med både upprustningar och att investera nytt. Nu väljer moderaterna återigen skattesänkningar i stället för att investera i en växande stad, säger hon till SVT.

Föreslår akutjustering

Socialdemokraterna kommer lägga fram ett förslag om akutjustering av budgeten till kommunstyrelsen.

– Det ger majoriteten en chans att rätta till det här. Den chansen hoppas jag dom tar. Jag vet att idrottsborgarrådet delar min syn på behovet av fortsatta idrottsinvesteringar, och jag hoppas att hon lyckas övertyga sina moderata kollegor om behovet av att nu agera och lösa detta snabbt, säger Bjuggren i ett pressmeddelande.

Zinkensdamms ishall måste rivas

Grönblå: Låt privata pengar fixa hallkrisen

Knökfullt i Stockholms simhallar

Upprustningar läggs på is

Här skjuts upprustningar och renoveringar upp:

Husbybadet

Eriksdalsbadet

Skärholmens sim- och idrottshall

Vällingby sim- och idrottshall

Gubbängens gymnastik och bad

Nytorpsbadet

Vanadisbadet

Stockholms Stadion

Gärdeshallen

Brännkyrkahallen

Sätra ridanläggning

Sätra ishall

Mälarhöjdens IP

Hjorthagens IP

Grimsta IP

Stora Mossens IP

Här skjuts planeringen av nya idrottsanläggningar upp:

Ny idrottsplats i Bällsta

Ny rollerderbyhall på Hagsätra IP

Ny simhall på Årstafältet

Ny 11-spelsplan på Årstafältet

Ny BMX-bana i Högdalen

Källa: SVT