Rafat Hamid och Erik Sjöberg blev vänner genom Duo Stockholm. Läs mer om dem under den här artikeln. Foto: Sacharias Källdén

Larmet: Allt färre vill hjälpa nyanlända

Trots att det är nu frivilliga stockholmare behövs som mest lyser de med sin frånvaro.

  • Publicerad 20:16, 23 okt 2017

I den akuta fasen, när folk strömmade in på Centralen, fanns ett annat engagemang. Nu är det färre företag som vill stödja saken. Det verkar inte lika modernt längre.

Elva personer har samlats runt bordet på Duo Stockholms kontor vid Fatbursparken. De är här för att kompismatchas – och få en vän med en annan bakgrund. Sju av dem är nyanlända, fyra är etablerade svenskar. Ett förhållande som tyvärr blivit allt vanligare under det senaste året.

För till skillnad från hösten 2015, då flyktingkrisen var som mest intensiv och många engagerade sig, har organisationerna i dag betydligt svårare att locka till sig etablerade svenskar. På Duo Stockholm rasade intresseanmälningarna in från över 500 stockholmare förra våren – så pass att organisationen var tvungen att stänga kön under nio månader för att det inte fanns tillräckligt många nyanlända att matcha med.

Idag är förhållandet det motsatta, berättar Zuraiya Boularbah på Duo Stockholm.

– Det har gradvis skett en förändring. De nyanlända som kom hit 2015 har nu landat och börjat lära sig svenska, och söker sig hit i allt högre grad för att ta nästa steg för att komma in i samhället. Men nu finns istället inte tillräckligt många etablerade att matcha dem med.

Syjunta på asylboende gav kvinnorna mening

"Inte modernt längre"

Bilden av det svalnade intresset bekräftas av flera organisationer. Katarina församlings matchingsverksamhet Goda grannar har hunnit matcha 40 nyanlända familjer med svenska familjer under det senaste året.

– Men det är mer skralt intresse nu, så är det. Flyktingfrågan är inte på agendan längre, men det är ju nu den verkliga integrationen måste ske, säger Kerstin Bergeå, Katarina församling.

Anna Öhrner, aktiv i organisationen Hej Främling som anordnar sport- och friluftsaktiviteter där etablerade svenskar och nyanlända möts, säger att intresset även har svalnat från sponsorerna.

– I den akuta fasen, när folk strömmade in på Centralen, fanns ett annat engagemang. Nu är det färre företag som vill stödja saken. Det verkar inte lika modernt längre.

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Behöver nå nya samhällsgrupper

Allra svårast är det att matcha unga nyanlända män. Det beror på att de etablerade svenskarna själva får uppge vilken ålder och vilket kön de är bekväma att matchas med, berättar Jonatan Österlund på Duo Stockholm. Och den traditionella volontären är ofta kvinnor i medelåldern – eller studenter.

Han tror att nyckeln nu är att få större mångfald bland de som engagerar sig.

– Vi måste prata mer med till exempel fotbollstränare, ta oss in i andra samhällsgrupper och arenor. Vi måste få även icke-traditionella volontärer att förstå hur enkelt det är, och hur mýcket man får tillbaka.

Unga nyanlända ska få hjälp av Bris

Så kan du hjälpa till!

Duo Stockholm

En del av Individuell Människohjälp, placerad vid Fatbursparken. Här börjar man med ett informationsmöte, och blir sedan intervjuad.

Kompis Sverige Stockholm

Liknande modell, intervjuer och matchning som leder till umgänge under sex månader. Finns på flera platser runt om i Sverige.

Hej främling

Fokuserar på hälsofrämjande aktiviteter för nyanlända och etablerade svenskar. Arrangerar allt frpn körsång, löpning och skidåkning till friluftsliv, konstprojekt och diverse lagsporter.

Goda grannar, Katarina församling

Matchar nyanlända familjer med etablerade familjer i samarbete mellan Svenska kyrkan på Södermalm, Stockholms moské och Islamic Relief

Invitationsdepartementet

Sammanför människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska över en hemlagad middag, helt gratis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.