MER FLIS? Torrt och kallt väder i Danmark och södra Sverige har gjort att det finns färre julgranar är normalt. Foto: Michael Toll

Larmet: Brist på julgranar i Stockholm

I år råder det brist på julgranar. Det här gör att årets julträd kan bli rekorddyra.

  • Publicerad 07:00, 6 dec 2017

Utbud och efterfrågan, brukar det heta. I år är det här högaktuellt när det kommer till julgransförsäljningen. En torr och kall vår har nämligen gjort att det finns betydligt färre granar till försäljning. Detta då granodlingar i södra Sverige och Danmark har haft problem med tillväxten.

– Det är lite som med jordgubbar, det krävs ett bra väder för att det ska bli många jordgubbar. Många granodlare har det tufft och granarna har inte växt som de brukar, säger granexperten Anna Benson som driver Smålandsgran, ett företag säljer omkring 100 000 julträd i Stockholm varje år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den vanligaste julgranen är en rödgran på mellan 2-2,5 meter. Det som gör det problematiskt är att det råder brist på just den här längden, menar Anna Benson.

– Det är ju den längden som passar i de flesta hem. Försäljare hör av sig och fullkomligt skriker efter granar. Och många av de mer udda granarna som silvergran, blågran eller tall är redan slutsålda, säger hon.

Företaget Julgransservice står varje år ute på Gärdet och säljer granar i alla dess former till både privatpersoner och stora grossister. De märker också av att utbudet är mindre.

– Det ringer försäljare till oss och säger att de har problem. De har svårt att få tag på granar, säger Tony och Johan på Julgranssvervice.

Dyrare med julens träd i år?

Enligt Anna Benson innebär det här att det troligtvis blir dyrare än vanligt att komma över en julgran i Stockholm. Särskilt om man vill ha en silvergran, blågran eller en lite trendigare tall.

– De är i stort sett slut så man bör som konsument vara beredd på att det kan bli dyrt, säger hon.

Julgransförsäljaren Aydin Tunc vid Sankt Eriksplan är inne på samma linje. Han har varit tvungen att höja priset med 100 kronor.

– Leverantörerna har svårt att få tag på granar och höjer därför priserna. Jag har små marginaler och måste därför göra samma sak. Och många lite mer udda granar, som stora silvergranar, går inte att få tag på. De kommer sälja slut snart, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Martin Martinov har sålt granar vid Karlaplan sedan 2003. Han har hört talas om att det är julgransbrist. Men hos honom blir det ingen prishöjning.

– För mig är det inga problem, jag kan ha samma priser som förra året. Mina kontakter i Laholm har snackat om att det är brist på granar. Men som tur är har jag bra kontakter i Norrtäljetrakten och får granar därifrån också, säger han.

Johan och Tony på julgransservice tonar också ner risken för en eventuell prischock.

– Det som troligtvis kommer hända är att julgransförsäljarna kommer sälja slut på sina granar lite tidigare än vanligt och går sedan hem nöjda. Thats it, säger Tony.

Så säger julgransförsäljarna

Mariatorget

– Vi kör samma priser som förra året. 450 för en schysst gran.

Aydin Tunc, Sankt Eriksplan

– Vi har varit tvungna att höja priset med 100 kronor. 450 för en bra gran.

Gazmend Likaj, Fridhemsplan

– Vissa har problem att beställa granar men jag har bra kontakter. De granar jag beställer är till samma priser som vanligt och jag har så många stammisar att jag absolut inte vill höja priset.

Martin Martinov, Karlaplan

– Det är brist på granar för vissa, men jag har bra kontakter både i Laholm och Norrtälje. Vi kör samma pris som förra året, minsta granen för 100 kronor och en stor rödgran för 490 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.