Debatt. Sjuksfrånvaron inom bland annat förskolan ledde till en kort debatt på stadsdelsnämnden. Foto: Ylva Bergmna/Per Brandt

Larmet: Förskolepersonalen går på knäna

Sjukskrivningarna ökar och nu slår facket larm och menar att förskolepersonalen på Kungsholmen går på knäna. Orden fick det att hetta till mellan blocken i stadsdelsnämnden.

  • Publicerad 20:00, 18 dec 2018

Det var under det föga spexiga namnet ”Månadsrapport november” på kvällens stadsdelsnämnd som sjukfrånvaron i stadsdelens kommunala verksamheter, där äldreomsorgen och förskolorna är två stora områden, hamnade under lupp.

Kungsholmen har tidigare haft problem med just sjukskrivningarna inom förskolan. För tre år sedan tog man fram krisplaner för att komma tillrätta med det och trenden vände.

Trenden bruten - nu minskar sjukskrivningarna på Kungsholmens förskolor

Men de senaste månaderna har sjukfrånvaron ökat på nytt till nya toppnivåer sett till de senaste åren, framförallt långtidssjukskrivningarna. Det fick Kommunals representant Lena Ericsson Hiöjer, sektionsordförande för Stockholm Mitt, att utbrista ”Personalen går på knäna i förskolan” i en kritik riktad mot politikerna.

– Situationen är väldigt ansträngd. Vi uppfattar det som att många är på väg att bli utbrända. Det behövs mindre barngrupper, eller mer personal, utvecklade hon för Vårt Kungsholmen efteråt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt förvaltningen följer de sjukskrivningarna noga och analyserar detta men har ”bra kontroll på läget”. Men fackets uttalande fick blocken att gå i klinch.

– Vi tar nu bort heltiden i förskolan, det är en del i varför det blev som det blev, sa Lou-Ann Wejke-Norberg (M) i en kommentar.

Den förra ordföranden Arvid Vikman (S), numera i opposition, vilade inte på hanen. kritiserade ett första utkast till den nya budgeten hans sett och menade att pengarna till förskolan inte är tillräckliga.

– Det rimmar illa med en ambition på att öka personalen inom förskolan, sa han.

– Vi ska inte gå in på hur det såg ut förra året heller, kontrade Lou-Ann Wejke-Norberg.

– Vi har gjort särskilda satsningar på förskolan på Kungsholmen de senaste två åren. Vi har tillfört mer resurser. Det vill jag vara tydlig med, avslutade Arvid Vikman.

Sedan klubbades månadsrapporten.

Mer från stadsdelsnämnden

Bland annat detta klubbades på kvällens sammanträde:

Ja till att rusta upp en lekplats i Marieberg för att locka både barn och vuxna.

En ny entreprenör till parkskötseln ska upphandlas sedan den nuvarande tackat nej till att fortsätta på grund av för dåligt betalt.

Ja till att utreda ett förslag om att sätta upp fler anslagstavlor på Essingeöarna.