STÖK. Aspuddens IP har blivit ett nav för knarkförsäljning bland unga. Foto: Hampus Jarnlo

Larmet: Unga köper knark på idrottsplatsen

"Om man vill ha knark går man till IP". Den devisen har blivit vida känd bland ungdomar i Aspudden enligt polisen. Samtidigt larmar lokala idrottsklubben om att unga från föreningen lockas in i gängen.

  • Publicerad 19:52, 14 feb 2018

Ungdomar som röker på i avbytarbåsen, haschförsäljning och mopedrace på löparbanorna, upprepade inbrott i omklädningsrummen och stök på läktaren. Under det senaste året har Aspuddens IP allt mer blivit ett tillhåll för ungdomsgäng på glid – något som särskilt drabbar IFK Aspudden-Tellus.

– Vi har märkt tendenser i ett år ungefär, framförallt när det var varmare. Men nu har det blivit ännu mer, så sent som i söndags fick jag avbryta en drogtransaktion mellan tre ungdomar där någon bara var runt 15-16 år gammal. Så kan vi inte ha det, säger Hanna Bergander, ledare för IFK Aspudden-Tellus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ett mejl med rubriken "Information om droghandel och gäng på Aspuddens IP" som föreningens styrelse skickade ut igår, uppmanas nu samtliga tränare att agera och framförallt polisanmäla om det sker några oegentligheter.

Lockar barn från föreningen

"Vi vet att dessa gäng attraherar yngre förmågor i vår förening. Fältassistenter berättar för oss om att rekrytering av ungdomar i så unga åldrar som 11-13 år förekommer där" står det att läsa i mejlet.

– Jag har sett unga spelare i 12-årsåldern hänga med dessa gäng på fritiden, det är klart att för en 12-åring är det häftigt med folk som åker moped på löparbanorna. Men vi ska vara absolut tydliga med att våra ungdomar inte ska umgås med de här personerna, säger Hanna Bergander.

"Vill man ha knark går man till IP"

Polisen säger sig känna till problemet, som under den senaste månaden lyfts av såväl fältassistenter som skolan. Förra veckan gjorde man därför en särskild insats mot idrottsplatsen, där man spanade och identifierade en del av säljarna. Samtliga var då över 18 år gamla, men polisen utesluter inte att det förekommer yngre personer i gängen.

– Vill man ha knark går man till IP, så går ryktet nu bland de unga. Då är det också där vi ska vara, säger Malin Lehammer, kommunpolis i Skärholmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Hanna Bergander, IFK Aspudden-Tellus, vill också uppmana andra vuxna i Aspudden att själva agera.

– Vi som bor i området måste förstå att det inte är fråga om något oskyldigt häng utan våga säga ifrån istället för att bara titta på. Det här är en idrottsplats, där ska man kunna hålla på med idrott och känna sig trygg.

Foto: Hampus Jarnlo

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Redaktionens tips: ställen i Stockholm värda att hänga på

Nyheter Är du fast i storstadens hetta? Trött på att bada? Börjar tristessen slå till? Vi vet hur det är. Här kommer några stensäkra tips för att få tiden att gå, från gratis till rimlig budgetnivå.fredag 13/7 13:42