MISSADE. Larmoperatören missade vid ett antal tillfällen att larma ut polis till nödställda. Foto: Mostphotos

Larmoperatör missade att skicka ut polis

En larmoperatör som arbetat hos polisen döms för tjänstefel, efter att vid flera tillfällen missat att larma ut polis till nödställda personer. Bland annat i Täby, Sundbyberg och Husby har inringare fått vänta förgäves på polis och ambulans.

  • Publicerad 15:27, 31 okt 2019

Den nu dömde mannen jobbade som civilanställd larmoperatör på polisens regionledningscentral; det ställe varifrån polisens resurser leds och fördelas. Bland annat 112 kopplar samtal dit.

För att en polisinsats ska ske måste larmoperatören först upprätta en händelserapport. Den nu dömde mannen har vid flera tillfällen tagit emot samtal från 112 utan att upprätta händelserapporter, vilket har inneburit att polis inte har larmats ut.

Nio åtalspunkter

Det aktuella åtalet gäller nio åtalspunkter, varav åtta skedde under den 18 och 19 maj 2017.

En av punkterna gällde en Sundbybergsbo som blev misshandlad, och sedan ringde en vän för att berätta att han blivit knivhuggen och blödde. Vännen ringde 112 och pratade med den aktuella larmoperatören, som meddelade att både ambulans och polis var på väg. Men inget hände. Det var först när när vännen ringde 112 igen, en halvtimme senare, som ambulans och polis faktiskt larmades till platsen.

Underlåtenheten att upprätta en händelserapport innebar i detta fall "att en misshandlad, skadad och blödande person fick vänta ca 30 minuter längre på att få hjälp av polis och ambulans än om han agerat korrekt", skriver tingsrätten i sin dom.

Polis larmades inte ut

En annan åtalspunkt gällde en inringare som berättade att hon sett en kvinna i Husby bli knuffad till marken, så att kvinnan slog i huvudet. Inte heller vid detta tillfälle upprättade den aktuella larmoperatören en händelserapport, vilket innebar att ingen polis larmades ut.

Händelsen räddades dock av att inringaren ringde in igen, bara fyra minuter senare, och hamnade hos en annan larmoperatör – som då skickade ut en polispatrull.

Ytterligare en åtalspunkt gällde en inringare som hört en äldre kvinna ropa på hjälp, flera gånger, i Täby. Även denna gång sade den aktuella larmoperatören att polispatrull var på väg. Det trots att han inte upprättat någon händelserapport – och ingen polis alltså hade larmats ut.

Tingsrätten skriver att "det är viktigt för allmänhetens förtroende för polisen att den som ringer 112 och behöver polisens hjälp kan lita på att något händer till följd av samtalet".

Personliga svårigheter

Till sitt försvar säger den nu dömde mannen att han var drabbad av personliga svårigheter vid tillfället. Dels led han av en kronisk sjukdom, dels hade han fått besked om cellförändringar och dels hade han precis separerat från sin sambo.

Tingsrätten skriver i sin dom att tjänstefelen "har skett inom en verksamhet där kraven på korrekt handläggning måste anses särskilt stora". Han har dock inte handlat med uppsåt, utan bara oaktsamt. Mannen döms för tjänstefelen till hundra dagsböter på 260 kronor styck – alltså totalt 26 000 kronor.

Stockholm Direkt