Lars, 70, trotsar iskylan – badar i minusgrader

Trött och håglös av vintermörkret? Kanske kan vinterbad vara botemedlet. Det tror i alla fall 70-årige Lars Avellàn, som ofta badar i isvak.

  • Publicerad 16:45, 25 jan 2019

Lars Avellàn ger sig ut på Ösbysjön i Djursholm med en motorsåg. Det knäpper och sjunger i isen, men det är ingen fara, intygar Lars som sågar upp en vak. Isen sprutar om motorsågen och till sist är vaken klar. Några små isblock guppar i det kalla vattnet.

Efter ombyte kommer Lars ut på bryggan i morgonrock och vinterkängor.

– Precis när jag ska gå i får du inte ställa några frågor. Jag måste koncentrera mig, det känns fortfarande lite jobbigt att gå i, trots att jag badat många gånger. Men jag har aldrig någonsin ångrat mig efter ett bad, säger Lars.

Så fort han kommit ner med hela kroppen i vattnet sprider sig ett leende på hans läppar.

– Det är så skönt!

Men det blir ingen lång badstund.

– Jag är otränad, så nu blir det nog 35 sekunder. Senare på säsongen kan det bli två minuter.

Att säga hela kroppen var förresten att ta i.

– Man ska inte doppa huvudet, för det har hänt att badare blivit förvirrade då.

Det hela började när Lars var ung. Han och en kompis tog med sig en manuell issåg – vanliga sågar slinter, det behövs hullingar – till Ösbysjön i Djursholm och fixade en vak.

Nästa period av vinterbad var när Lars studerade till civilingenjör i Linköping. Sedan var det slut med badandet i ett par decennier, men för sex år sedan hängde han på en vinterbadande kompis och sedan dess badar Lars entusiastiskt igen.

Han vill gärna berätta om vinterbadandets hälsoeffekter.

– Två av tre säger att de blir glada och pigga efteråt. Jag lider av säsongsbetonad nedstämdhet och behöver vidta åtgärder. Vinterbad hjälper.

Lars hypotes är att det handlar om hormoner.

– Om man är trött och håglös och går ner i den iskalla vaken fortsätter inte kroppen att säga "jag är trött". I stället går kroppen till försvar med en hormongrogg som sätter fart på piggheten.

Det finns forskning som visar på de här effekterna hos två av tre som vinterbadar, berättar Lars.

– Den är så pass samstämmig att om man inte är forskningsmetodikfanatiker är det välbelagt.

Om man vill prova, vad ska man tänka på?

– Förbered dig på att chocken kommer. Det blir en mikropanik, man börjar andas väldigt intensivt och flyger upp som en fjäder ur vattnet. Första gången jag skulle bada längre än mikroskopiskt fick jag mentalt förbereda mig på att stanna och känna hur behagligt det var där nere. Försök andas lugnt och stillsamt.

Lars vill dock avråda den med svagt hjärta eller kroniskt högt blodtryck från att vinterbada.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt