Tävlar. Lars Niklasson från Yttergran var med i Årets Kock. Foto: Privat

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.

  • Publicerad 07:00, 13 sep 2019

Förra året ställde Lars Niklasson upp i tävlingen Årets Kock för första gången. Trots nervositet gick det bra och han slutade på en femteplats. Han var dock inte nöjd med den placeringen och visste vad det var som gått snett.

– Jag hade helt klart en av de bästa rätterna men jag åkte dit på teorin, i år är jag mer förberedd. Ingen kommer ihåg tvåan, jag ska vinna, sa han inför tävlingarna i år och slog fast vad en seger skulle betyda.

– Det skulle ju betyda allt, mer eller mindre. Ens karriär står ju inte och faller med om man vinner, men det öppnar nya dörrar och man kan nå höjder man inte skulle nå annars.

Tävlandet började med att de åtta finalisterna skulle sätta rätt namn på tio olika baljväxter, tio olika svampar och tio olika fiskar och skaldjur. Dessutom skulle de sätta tio olika smaksättningar.

Därpå presenterades "den hemliga råvarukorgen" som innehöll ingredienser de inte kände till från början samt uppgiften att laga till en egenkomponerad korvrätt.

Förutom detta bedömde en metodjury hur de arbetade under dagen.

Niklasson, från Bålsta och till vardags kock på krogen Lilla Ego i Stockholm, var en av åtta i finalen, men när åtta skars ner till fyra sprack för det Niklasson som istället fick se kollegorna Ola Wallin, Alexander Sjögren, Daniel Müllern och Martin Moses ta de fyra finalplatserna. Vann gjorde till slut.

"Det skulle betyda allt"

Lars Niklasson tränar morgon och kväll. I år ska Bålsta­sonen räcka hela vägen i tävlingen Årets Kock.

– Det var lite tävlingsnerver och jag var lite oerfaren. Jag föll på teorin och råvarukunskapen. Det låg jag i botten på. Däremot lagade jag bra mat, Fick bästa poäng på kycklingrätten. Lite mer träning på övriga bitar så ska jag kunna vinna det där.

Så sa Lars Niklasson i oktober förra året. Då hade han upplevt sin första final i tävlingen Årets kock och tvingats se sig själv slagen.

Nu är det dags igen och den här gången vet Lars vad som väntar.

– Ja, delvis har man lagt om fokus lite. Nu har man testat det ett år och vet vad som krävs vad gäller matlagningsmässigt och upplägg. Nu kan jag lägga betydligt mer energi på teoribiten och det känns ju väldigt bra, säger han.

Finns det inte en risk att nya överraskningsmoment ändå dyker upp?

– Det vet man ju inte. Tävlingen innehåller olika delmoment, men jag misstänker att det kommer vara ungefär samma sak som senast. Jag kommer att tänka lite mer logiskt och inte stressa upp mig så mycket. Förra året var allt nytt. Nu vet jag hur det ser ut i köken, vilka man kommer att träffa, äta lunch med och så vidare.

Vad skulle det betyda för dig att vinna en sådan här tävling?

– Det skulle ju betyda allt, mer eller mindre. Ens karriär står ju inte och faller med om man vinner, men det öppnar nya dörrar och man kan nå höjder man inte skulle nå annars.

Från kvalificeringstävlingen den 12–13 juni går åtta kockar vidare till final i Stockholm den 12–13 september 2019.

Nu ska Lars, som till vardags jobbar på restaurangen Lilla Ego i Stockholm, förbereda sig.

– Det blir mycket tidiga morgnar och sena kvällar. Jag har ett ganska krävande jobb som man inte kan ta ledigt ifrån. Därför ringer Ringer klockan 05.30 och då tränar man. Lagar mat, kollar på frågor.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt