Lars Lerin tillbaka på Djurgården efter 35 år

Senaste gången Lars Lerin ställde ut på Liljevalchs var på 1980-talet när han medverkade i Vårsalongen. Nu är en av landets mest folkkära konstnärer tillbaka på Djurgården. Museichefen Mårten Castenfors har aldrig varit med om "maken till tryck" inför en utställning.

  • Publicerad 16:08, 16 maj 2018

Sedan 2013 har Liljevalchs chef Mårten Castenfors och konstnären Lars Lerin pratat om att den senare ska ställa ut på museet. Förra gången Lerin ställde ut där var 1983. Då blev han antagen till Vårsalongen.

– Jag var ung då och tyckte att det var så stort. Jag minns inte så mycket av själva utställningen men jag kommer ihåg hur glad jag blev när jag fick hem brevet och det stod ett A som i antagen i stället för ett R som i refuserad, säger Lars Lerin, som är i Stockholm för att göra reklam för utställningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Konstnären Lars Lerin ställer ut på Liljevalchs. Senaste gången var på 1980-talet när han medverkade i Vårsalongen. Foto: Sacharias Källdén

Annars ger han inte mycket för storstäder. Tillsammans med sin man och barn bor han i ett hus i Värmland.

– Jag är i Stockholm när det krävs av mig men jag är en lantlig typ.

Att ställa ut på Liljevalchs igen var inte något Lars Lerin ens hade kunnat fantisera om tidigare, berättar han.

– För hundra år sedan ställde Sigrid Hjertén ut här. Det är ett ställe som jag känner väldigt stor vördnad inför, säger han.

Lerins utställning, med ett hundratal akvareller, fotografier och grafik, på Liljevalchs pågår mellan den 18 maj och 19 september. Den innehåller olika temarum och det är museichefen Mårten Castenfors som har gjort det sista urvalet av konstverk och bestämt hur de ska hängas.

– Han ville ju det. Och det är kul att se hur någon annan ser det en gör. När jag hänger brukar det bli lite mer kollage, kanske kan det ibland bli lite övermäktigt, säger Lars Lerin.

– Det är möjligt att några kommer att sakna den "söta Lars" med fåglar som flyger, jag har tagit bort det som är mest snitsigt. Jag fick ett enormt material och kunde lugnt ha fyllt tre Liljevalchs. Jag vill markera för konstvärlden hur otroligt bra Lars Lerin är, och jag har aldrig varit med om maken till tryck inför en utställning, säger Mårten Castenfors.

I ett av de första rummen man kommer in i är temat Syrien.

– Kriget är en del av vardagen, jag kände att jag var tvungen att göra något om det. Jag har varit där men det var före kriget. Mycket av det jag har målat har jag sett på tv eller internet, säger Lars Lerin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Liksom rummen är indelade i teman brukar konstnären uppehålla sig vid ett ämne under en viss tid.

– Till exempel satt jag och målade björkar i ett halvår ungefär. Och ett tag målade jag bok- och pärmryggar. Det finns något intressant i att allt ska arkiveras. Det var en manisk sommar när min svärmor var här och det var mycket tjat. Då gick jag ner till ateljén och målade.

Bok- och pärmryggsmålningarna har ett eget rum i utställningen på Liljevalchs. Det finns också ett rum med fartyg och ett med bilder inspirerade från en gammal halvpornografisk film som Lerin inte minns namnet på.

– Det är en konstnär som sitter och målar i öknen och så kommer det någon muskelknutte som han blir imponerad av. Det är en sådan gammal utfrätt film att man knappt ser vad som händer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lars Lerin har gett ut drygt ett 30-tal böcker och är en hyllad akvarellist. Han är dessutom känd för en bredare publik, bland annat genom sin medverkan i dokumentärserierna "Vänligen Lars Lerin" och "Lerins lärjungar". Ofta blir han igenkänd på stan.

– De som kommer fram är väldigt snälla och trevliga. Det är klart att man inte alltid är på humör och då kan det vara tröttsamt, men det är inget jag vill klaga på, säger Lars Lerin.

Efterlängtad. Utställningen är något Lars Lerin och museichefen Mårten Castenfors (t.h) har pratat om sedan 2013. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.