Rutin. Nästan varje torsdag i över två år har Lars Högmark fotograferat de nya husen som byggts på Vasagränd, och lagt upp resultatet i en Facebookgrupp. Foto: Louise Bornhall/Mikael Andersson

Lars lins fångar nybygget – varje vecka

Hallå där Söderhöjdenbon Lars Högmark, 62, som fotat de nya husen som växt fram på Vasagränd i Jakobsberg, nästan varje vecka i över två år. Veckorapporterna har publicerats i Facebookgruppen "Vi som är uppvuxna i Jakan!".

  • Publicerad 11:59, 21 aug 2019

Hur kom du på att du skulle göra det här?

– Jag har bott i Jakobsberg hela livet, och gick ettan och tvåan i en lokal som ligger precis vid de här husen. Sedan 20 maj 2017 har jag fotat dem, det har blivit varje torsdag i stort sett. Jag la upp de första bilderna och någon skrev ’gör en veckorapport!”. Så det blev så. I början träffade jag på någon platschef och frågade om jag fick fota, och de sa att det inte gjorde något.

– Mycket gör jag det också för de som flyttat härifrån, men ändå är med i gruppen. Det har hänt mycket i Jakobsberg sedan jag var liten, då var Söderhöjden bara skog. Det har vuxit enormt och det kommer nog hända mycket framöver.

När kan vi vänta oss sista veckorapporten?

– Det blir nu i veckan, de har börjat bli klara. Någon mer sån här långkörare blir det inte fler gånger. De ska ju börja med nya byggen uppe i Tallbohov, jag kanske tar någon ströbild här och där på det.

Vad tycker du om husen?

– Det sista huset (det som vetter mot Vasavägen, reds. anm) hade de kunnat skippa, de som redan bor i huset intill får ju sina balkonger jättenära det nya huset. Klart folk måste ha någonstans att bo, men det är tätt.

Kan vi vänta oss en utställning när allt är klart?

– Nä, jag har raderat de flesta bilderna. Vad ska jag med dem till? Men sista gången kommer jag lägga upp de jag tog första gången, för de har jag kvar!

Stockholm Direkt