Läsare. Lisbeth och Bertil Tenn från Stenhamra tycker att det kommunen kan få bjuda på alkohol i en mindre omfattning. Foto: Daniel Cannervik

Läsarna: Alkohol för skattepengar är okej – ibland

Ska en kommun kunna bjuda sina medarbetare på några glas vin till maten? Ja, säger en majoritet av läsarna när Mälarö Tidning frågar.

  • Publicerad 10:00, 16 dec 2016

Något glas vin eller öl till maten är okej. Man kan jämföra med det privata näringslivet.

Alkoholrepresentation i det offentliga är ofta en känslig fråga. När Aftonbladet förra veckan publicerade sin granskning av Ekerö kommun – om bland annat en fjällkonferens för en kvarts miljon, kommundirektörens jobbresor till Cannes och ett julbord med operabesök – väcktes starka känslor.

Inte minst upprör det faktum att skattebetalarnas pengar har använts till alkoholhaltiga drycker.

LÄS ÄVEN: Kommunchefernas fjällresa kostade en kvarts miljon

Men vad säger egentligen kommuninvånarna och skattebetalarna själva? Mälarö Tidning ställde nyligen frågan till läsarna på Facebook, vars majoritet är eller har varit invånare i Ekerö kommun.

Vår fråga: Är det rätt att en kommun bjuder sina medarbetare på alkohol?

Drygt 200 personer svarade på redaktionens omröstning. Och faktum är att fler verkar tycka att det är okej att alkohol finns med i kommunens representation, än som inte tycker att det är okej.

Vi valde svarsalternativen ”ja”, ”ibland” och ”nej, aldrig”. Knappt hälften av de tillfrågade, 45 procent, svarade ”nej, aldrig”. De vill alltså inte att skattepengar ska gå till en droppe alkohol.

Samtidigt valde 29 procent svarsalternativet ”ibland” och 26 procent svarade ”ja”. Därmed ansåg alltså en knapp majoritet, 55 procent, av de tillfrågade läsarna att det är okej att en kommun bjuder medarbetare på alkohol – åtminstone ibland.

Negativa tongångar

I kommentarsfältet till omröstningen är tongångarna mestadels negativa:

”Nej. Och inte för skattemedel. Övrig personal får betala sin dryck själv om det är dylik sammankomst”, skriver en läsare. ”NEJ”, skriver en annan.

Men omröstningens resultat ger alltså en annan bild. Ibland kan det faktiskt vara okej med alkohol vid kommunala sammankomster, menar många av de läsare som deltog i omröstningen.

LÄS ÄVEN: S-politikerna vill se en nolltolerans mot alkohol

”Många kommunanställda sliter rätt hårt mot låg lön. Att frånta dom personerna ett, två eller tre glas vin till en julmiddag känns främmande och väldigt orättvist”, skriver en läsare.

”Ett glas vin/öl till maten ok, men inte för de priser per flaska som det stod i artikeln”, skriver en annan.

”Bör vara sparsamma”

I Ekerö centrum stöter Mälarö Tidning på läsarna Lisbeth och Bertil Tenn från Stenhamra. Lisbeth tycker att kommunen ska vara väldigt sparsam med alkohol.

– Lite glögg kan jag gå med på, säger hon.

Maken Bertil tycker att det är mer okej:

– Något glas vin eller öl till maten är okej. Man kan jämföra med det privata näringslivet där det är ganska vanligt, det tycker jag att en kommun också kan kosta på sig. Sedan behöver man inte åka på de dyraste ställena. Det måste ske måttligt, säger han.

Kommunens alkoholpolicy

Enligt Ekerö kommuns riktlinjer ska måttfullhet alltid iakttas när det gäller alkohol till middagar vid konferenser.

Vid en konferens som pågår i flera dagar kan kommunen vid en av kvällarna stå för kostnaden för vin eller öl till maten. Mängden vin eller öl ska hålla sig inom det som anses vara måttfullt vilket kan betyda uppemot tre glas vin i samband med en middag.

Den som vill dricka vin eller öl till middagen övriga dagar bekostar detta privat.

Källa: Ekerö kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Uppskattad studiero på sommarlovet

Nyheter Läsåret är över, men skolan har fortsatt. De senaste veckorna har Ekeröelever gått i lovskola. – Det är bra att ta igen det man har missat och få extrakunskaper, säger Birk Dyberg.onsdag 20/6 15:48

Suveräna serieledare tar sommaruppehåll

Sport Efter halva serien spelad är Ekerös fotbollsdamer i överlägsen serieledning. – Vi är inne i ett flow just nu, säger tränaren Henrik Nilsson.onsdag 20/6 9:16

Bokhojen rullar på Mälaröarna igen

Nyheter En sommartradition är tillbaka. Den här veckan rullade bibliotekens bokhoj igen. I lådan finns allt från barnböcker till deckare.onsdag 20/6 8:42

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter