Satsar. Staffan Öberg blev författare på heltid som pensionär. Foto: foto: Privat

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.

  • Publicerad 15:00, 26 maj 2018

Efter 30 år som matematiker och statistiker gick Staffan Öberg i pension. I samma veva läste han böcker av Stieg Larsson som var i ropet just då, år 2009.

– Det var ett driv i berättelsen, men jag tänkte: måste det vara så mycket blod och mord? säger Staffan Öberg.

I januari 2010 satte han i gång med sin egen berättelse. Han hade tidigare skrivit handböcker för dataprogram, men hur långt det var ifrån skönlitteratur förstod han inte då.

Staffan Öberg blandar spänning med fantasy och romantik. I sina böcker om Lea skriver han om ett folk under jorden som inte får döda.

– Det har blivit tre böcker, men det skulle kunna bli hur många som helst.

Det blir ännu en trilogi

Men 2012 insåg Staffan Öberg att folk vill ha blod och mord. Han började skriva på deckartrilogin Morden i Yttsäter. De utspelar sig i en by i Ångermanland, i trakterna där han själv är uppvuxen.

Trilogin är egentligen avslutad, men läsarna vill ha mer. Nu håller Staffan Öberg på med en fjärde bok i serien, som ska vara klar till jul. Det ska bli ännu en trilogi om blod och mord i Ångermanland.

De flesta av sina böcker säljer han på marknader. Han har köpt en bil för det ändamålet och med den åker han runt i hela landet.

– Det är jättekul. Jag får träffa läsarna direkt och de återkommer för att ge positiv respons.

Den allra första marknaden han stod på var julmarknaden i Bro för fyra eller fem år sedan.

– Då var jag så nervös och vågade knappt stå. Det är stor skillnad mot i dag.

Blåljus: Rattfylleri och narkotikabrott

De senaste dagarna har varit lugna i Håbo. Enstaka drogbrott och en eventuell rattfylla är det enda som noterats sedan i lördags.tisdag 4/8 9:35

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt