Diskutabelt område. Tillhör Svedmyra Farsta eller Enskede? För SöderortDirekts läsare är svaret självklart. Till höger Marre Mayr (V), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Läsarna: Svedmyra bör lämna Farsta

I SöderortDirekts omröstning på nätet har hela 84 procent gjort följande ställningstagande: Låt Svedmyra uppgå i Enskede-Årsta-Vantör!

  • Publicerad 11:30, 12 feb 2020

Förra veckan kunde SöderortDirekt skriva om hur boende i och omkring Svedmyra ställer sig frågande till varför området tillhör Farsta och inte Enskede. Det väckte snabbt reaktioner och ytterligare ifrågasättanden av Söderorts geografiska indelningar.

I anslutning till artikeln hölls också en omröstning där vi krävde svar på frågan "Vilken stadsdel ska Svedmyra tillhöra?". På tisdagseftermiddagen hade 137 personer hunnit göra sina röster hörda i voteringen, som då hade varit i gång sedan lunchtid fredagen veckan innan.

Resultatet är slående: 84 procent, alltså drygt 115 personer, tycker att Svedmyra ska tillhöra Enskede-Årsta-Vantör.

Svagt stöd för Farsta

Endast 13 procent, motsvarande ungefär 18 personer, ansåg att Svedmyra ska tillhöra Farsta. Ännu färre var de som ansåg att Svedmyra borde vara en egen stadsdel; tre procent, eller cirka fyra personer, röstade på det alternativet.

Av allt att döma behöver alltså en kommande ”Svexit” inte höra hemma i den vildaste av fantasier enbart. I alla fall inte om deltagarna i omröstningen skulle få sin vilja igenom.

Som SöderortDirekt kunde berätta förra veckan finns det en demokratisk möjlighet att föra samtal om en Svexit – även om ett byte av stadsdelsområde skulle kräva både lång tid och mycket engagemang, enligt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

– Det innebär ju i stort sett att vi får fler invånare som vi ska ge samhällsservice och att vi till exempel måste titta på förvaltning av förskolor i Svedmyra, sade Calle Hedrén, kommunikationsstrateg på förvaltningen.

SöderortDirekt har sökt Moderaterna som innehar ordförandeposten i Farstas och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnder. De avböjer att kommentera omröstningsresultatet.

Bra och dåligt

Marre Mayr (V), vice ordförande i Farsta, säger att hon kan förstå siffrorna men att frågan måste upp på högre nivå för att kunna beslutas om. Vad hon själv tycker om idén att låta Svedmyra byta stadsdelsområde är oklart.

– Jag vet faktiskt inte, för det finns säkert för- och nackdelar med ett eventuellt byte, men jag kan förstå att man vill ha nära till samhällsservice, säger hon.

Svexit-omröstningen

SöderortDirekts läsare har fått svara på frågan Vilken stadsdel ska Svedmyra tillhöra?. Här är resultatet:

Enskede-Årsta-Vantör: 84 procent

Farsta: 13 procent

Vi ska vara en egen stadsdel: 3 procent

Visa merVisa mindre