Det oskyddade schaktet i Kungsholmens grundskolas trapphus är en källa till oro hos elevernas föräldrar. Foto: Johann Bernövall/Mikael Andersson

Läskiga trapphuset i skolan åtgärdas - men det dröjer

Trapphuset på Kungsholmens grundskola är en säkerhetsrisk, menar flera föräldrar. Nu tar fastighetsbolaget Sisab till åtgärder efter en längre tids påtryckningar.

  • Publicerad 15:34, 22 dec 2016

Det var DN som i november uppmärksammade den nybyggda skolans sex våningar höga oskyddade trappschakt, som i artikeln kritiserades av föräldraorganisationen Barnverket. Schaktets fallhöjd på cirka sex meter upplevs som en säkerhetsrisk då barnen dels kan falla ner och dels kasta ner saker på varandra.

– Vi fick via tidningen veta att skolan fått kritik för bristande säkerhet. Det var inget skolan själva berättade eller meddelade på något sätt som jag känner till. Flertalet föräldrar mailade studierektor Joakim Nordström som svarade med att det skulle åtgärdas av Sisab, men skolan tog inget vidare ansvar för det utan skolan tyckte vi föräldrar skulle trycka på hos Sisab. Vilket många också gjort, berättar en förälder som vill vara anonym för Vårt Kungsholmen.

Hen upplever sig inte lyssnad på av vare sig skolan eller Sisab.

– Varken skolan eller Sisab verkar ta detta på allvar. En hel termin har nu gått och det finns fortfarande inget skydd i trapphuset, säger föräldern.

Byggd enligt reglerna

När Vårt Kungsholmen når Sisab så meddelar de att de har lyssnat på kritiken och att de ska höja säkerheten i trapphuset.

– Elevernas väl och ve är nummer ett för oss. Så det är självklart att det här ska åtgärdas, säger Karin Bergman, kommunikatör på Sisab.

Men varför har det dröjt en hel termin?

– Det hänger ihop med att skolan är byggd enligt alla de regler som finns och ingen hade uppmärksammat att trapphusets räcke kunde vara farligt.

I slutet av januari kommer ett provmontage av ett högre räcke ske och i februari ska ett nät provmonteras. Detta ska sedan utredas av Sisab i samråd med skolan.

Vårt Kungsholmen har sökt skolans studierektor Joakim Nordström.