Tillbaka. Efter en Facebook-insamling kunde Lasse Larne åka och betala ut sin bortforslade båt igen. Helst vill han nu tillbaka till Årstaviken. Foto: Ylva Bergman

Lasse fick tillbaka båten efter avhysningen på Södermalm

Under avhysningen av pirathamnen vid Årstaviken fick Lasse Larne sin båt beslagtagen av Kronofogden. Minst 20 000 skulle det kosta att hämta ut den igen – en "fantasisumma" för Lasse. Men efter en insamling har han nu fått båten tillbaka.

  • Publicerad 10:10, 25 sep 2019

Det var förra måndagen som Kronofogden i sällskap av polisen avhyste de som bott olovligt i pirathamnen vid Årstaviken inför höstens rivning. Lasse Larne fick sin båt beslagtagen då polisen inte ansåg den som sjöduglig. Att lösa ut den skulle kosta 20 000 kronor, plus dygnshyra på 800 kronor för magasineringen.

Det fick vännen Torun Eriksson att starta Facebook-insamlingen Rädda Lasse Larnes hem – en kamp för de svaga i samhället. Resultatet blev överväldigande.

På bara två dygn hade hela summan, 35 000 kronor, samlats in. Under torsdagen firade hon, Lasse och vänner med prinsesstårta innan de åkte till Kronofogden och betalade 29 000 kronor för båten, som sedan hämtades ut. Resten av pengarna kommer att gå till bensin och solceller.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

– Det känns helt underbart, jag är förvånad än idag. Tårarna sprutar av tacksamhet, både för Toruns otroliga insats och allt folk som jag inte ens känner som har slantat upp för mig. Det här trodde jag aldrig, säger Lasse Larne.

Vill tillbaka till Årstaviken

Han befinner sig just nu med sin båt i Bromma, där flera nya båtar tillkommit sedan avhysningen på Södermalm. Om det är här han kommer att stanna återstår att se.

– Det blir ju samma problem här, polisen har redan varit här, de vill väl markera att de vet att vi står här. Jag ska undersöka lite hur det ser ut utanför Alviks strand. Helst vill jag ordna fram en betongpelare och köra tillbaka till Årstaviken och kasta ankar en bit ut med skylten "Piratebay – the reunion", skrattar Lasse och fortsätter:

– Ligger man lite på svaj en bit ut i vattnet kan inte staden komma åt en.

Vi har fått reaktioner från boende och intilliggande båtklubbar som är glada över att ni är borta, eftersom de då slipper stölder och nedskräpning bland annat. Vad säger du om det?

– De drar oss alla över samma kant, det är inte rättvist. Precis som att det inte är rättvist av polisen att säga att det var stöldgods för en miljon kronor på båten, rent löjligt. Det har polisen stoppat i egen ficka i så fall för det fanns i alla fall inget värdefullt på båten när jag hämtade ut den.

StockholmDirekt har sökt polisen för underlag angående siffran om stöldgods för en miljon kronor på båtarna, men inte fått svar.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte