"Låt inte stölder avskräcka"

Brandfast i Bro säljer hjärtstartare och håller utbildningar. Henrik Wahlström, vd, vill inte att stölder ska avskräcka folk från att skaffa hjärtstartare – för stölderna är så sällsynta.

  • Publicerad 08:00, 22 feb 2019

I slutet på januari stals en hjärtstartare vid Mansängstorg i Bålsta. Gärningen har upprört många, eftersom en hjärtstartare inte bara kostar pengar utan faktiskt kan rädda liv också.

De är dessutom svåra att sälja, berättar Henrik Wahlström, vd på Brandfast i Bro. Blocket stoppar numera alla annonser för hjärtstartare.

Blocket stoppar numera alla privatannonser för hjärtstartare. 

– Om man ser en privatannons på Facebook om en hjärtstartare som säljs för 3000 kronor i stället för uppåt 20 000 kronor som de kostar bör man dra öronen åt sig och förstå att det kanske är stöldgods.

Stölderna är få

Dessutom är de spårbara genom sitt serienummer.

Henrik Wahlström sitter även i styrelsen för BFHS (Branschrådet för hjärtstartare i Sverige), som jobbar med att göra branschen mer seriös med spårbarhet och uppföljning. Köper man en stulen hjärtstartare går man miste om service som uppdateringar eller batteribyte exempelvis. 

– Se till att få kvitto och om du är osäker. Be gärna oss kontrollera hjärtstartarens serienummer.

Men hur tråkiga stölder än är vill Henrik Wahlström påtala att de är få.

– Folk som hör om det blir rädda för att skaffa en och sätta ut den, och vi jobbar med att få ut fler utomhus till bostadsområden. Där skulle hjärtstartare göra verklig nytta. 70 procent av alla hjärtstopp sker nämligen i hemmiljö. 

Många företag väljer att köpa in hjärtstartare, men då är de oftast inlåsta på kvällen och natten. 

Brandfast försöker få bostadsföreningar att se det som lika självklart att köpa in hjärtstartare som att köpa in brandsläckare.

– Brandsläckare räddar inga liv, de räddar byggnader. 

Om man köper en hjärtstartare är det bra att registrera den på hjartstartarregistret.se så att andra i nöd kan hitta den. Henrik Wahlström rekommenderar även alla som har kunskaper inom hjärt- och lungräddning att gå med i SMS-livräddare. Då får man ett larm till sin telefon om det skett ett hjärtstopp någonstans i närheten. Det bästa skulle då vara om det fanns en hjärtstartare att hämta på vägen.

– Alla kan rädda liv. Jag har sprungit på flera SMS-larm både från jobbet och hemifrån. 

Så här utför du HLR

Finns det ingen hjärtstartare till hands är det hjärt- och lungräddning som gäller. Henrik Wahlström genomför en demonstration.

En person faller ihop. Det första du ska göra är att kontrollera medvetandet – skaka i personen, ropa. Ropa även på hjälp. Lägg sedan örat vid munnen, lyft upp hakan, böj huvudet bakåt. Lyssna, känn och titta om personen andas.

Om personen andas: lägg i stabilt sidoläge och ring 112.

Ingen andning: ring 112, sätt på högtalarfunktion och starta hjärt- och lungräddning. 30 kompressioner. Hårda, minst fem centimeter ner i bröstkorgen. Sedan två inblåsningar. Upprepa tills någon kommer med en hjärtstartare eller tills ambulansen kommer.
– Kan man starta HLR inom en minut och sätta igång en hjärtstartare inom fem minuter finns det goda chanser att rädda personens liv, säger Henrik Wahlström.  

Här finns hjärtstartare i Upplands-Bro:

Det finns 35 hjärtstartare i Kungsängen. Fyra av dem sitter i Kungsängens centrum.

I Bro finns 11 hjärtstartare, varav en av dem finns i Bro centrum.

På hjartstartarregistret.se kan du se deras exakta plats, vilken som finns närmast dig, och även se vilka tider de är tillgängliga.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt