"Låt oss sörja idag, men komma tillbaka starkare imorgon"

Reaktionerna på de tre misstänkta morden i Sätra har varit många på sociala medier. Så här skriver några profiler från området.

  • Publicerad 09:12, 17 apr 2019

Alexander Zadruzny, Bredäng Foto: Claudio Britos

"Det har hänt igen. 

När kan våra sorgsna föräldrars tårar äntligen få rinna nerför kinden och falla i pölen av hopp? När kan de äntligen få vaggas till sömns av vetskapen om att deras barn är i trygghet? När kan de äntligen omfamnas av ljuset i slutet av tunneln? 

När frågar jag mig själv samtidigt som våldet på våra gator ökar och allt fler ungdomar trampar snett. När frågar jag mig själv medan ljudet av förlorade talanger, krossade drömmar, och brustna hjärtan ekar i kvarteret. När frågar jag mig själv efter en minnesstund och bara timmar senare så har det skett igen. 

När tänker vi förstå innebörden av våra handlingar? När tänker vi inse att öga för öga, tand för tand endast förblindar oss ännu mer? När tänker vi höja våra röster till skyarna och ryta ut våran sorg för en sista gång, så att vi tillsammans kan skapa ett samhälle där våra barn äntligen kan tryggt få blomma upp? 

När frågar jag mig själv medan jag ser tårarna rinna nerför kinderna på mödrarna som precis förlorat sina barn. Igår samlades vi för att hedra två änglar, igår övervann vi hatet med kärlek, igår stod vi enade. Låt oss visa samma gemenskap, respekt, och solidaritet igen. Låt mina ord träffa rätt och hindra en broder ifrån att trampa snett. 

Låt oss nu sörja idag, men komma tillbaks starkare än någonsin igen imorgon.

#läggnerdittvapen #nationellkris"

Alexander Zadruzny, Bredäng

Tommy Fagerberg, Sätra:

"Jag väljer att inte fokusera på de tre unga personerna som avrättades under helt vidriga former i kvarteren runt Sätra centrum förra veckan. För det går inte. Man kan inte sätta sig in i hur det är att förlora någon på det sättet. Så unga människor. På ett sådant vedervärdigt sätt. Det går inte.

Det får bli Sätra och dess framtid som hamnar i fokus. Det andra klarar jag inte av. Det går inte. Alla som bor i det här landet påverkas när dylika illdåd begås. Men på olika vis. Speciellt om man som vi, bor på platsen det inträffar på.

Vissa reagerar genom att nästan pragmatiskt söka efter detaljer. Hur det gick till. Vilka orsakerna var till att de unga männen fick betala med sina liv. Knark säger Bill, heder säger Bull, håll käften säger jag.

De som nu förlorat sina nära vänner, släkt eller bekanta kan väl få vila från sådant pladder och få sörja i stället. Ingen vet som inte var där. Varje gång det snackas allmänt om det i offentlig miljö är chansen rätt stor att någon som känner någon av de tre finns i omedelbar fysisk närhet. Större än så är inte vår lilla förort."

Tommy Fagerberg, Sätra

Nebay Meles, Sätra Foto: Pressbild

"Sätra mitt Hem

Vi är mycket Mer än det som Uppmärksammas. 

Det som händer i våra orter är inte en representation av folket här. 

Det här är en sjukdom Sverige har och den dödar våra bröder & systrar. 

Det finns inte goda eller onda sidan när sånt här händer vi alla skadas.

All kärlek och styrka till familjerna.

Vi i Sätra, de bästa vi kan göra nu är att enas och va en Tröst för varandra 

Hälsa med ett leende där ute

Vila Våra Bröder ❤️"

Nebay Meles, Sätra

Maria Bister, Bredäng Foto: Sara Ringström

"1.5 km från oss ligger Sätra torg. Vi kom just därifrån. Där står en mamma och trycker ett foto av sin son mot bröstet. Hon står i ett hav av människor som gråter, tänder ljus och lägger blommor. Hennes son var en av de två unga pojkarna som hittades döda igår. De var söner, bröder, kusiner, vänner och pojkvänner till familjer och vänner som nu ska hitta ett sätt att leva vidare. 

Och i de politiska rummen och i andra forum hörs röster om repressiva åtgärder, mer polis, hårdare tag. 

Men på Sätra torg ikväll står de inte de som pratar om repressiva åtgärder. Där står lokala föreningar och erbjuder stöd, fika och kramar. 

Nånstans har jag ett hopp om att frågan ska ställas till de här pojkarnas mammor: 'Vad skulle ha behövts? Vad ska vi göra så det inte är någon annans barn en annan gång? Vad är det som gått så fel i samhället att ungdomar dör?'

Men just nu hoppas jag mest att de ska hitta styrkan att överleva. Mammorna på Sätra torg."

Maria Bister, Bredäng

Cemîl Karahan, Flemingsberg Foto: Sara Ringström

"En helg, allt som krävs för att glömma bort och återgå till sin vardag? Jag åkte iväg över helgen och kommer hem till det här, 3 mördade unga grabbar på vår bakgård men jag var tvungen att skrolla ett bra tag för att ens hitta nyheten om dessa unga själar. När jag pratar med vissa så vet de inte ens att detta sker, "neej i Sverige?!". Ja i Sverige, över hela Sverige, i flera år.

Blodet är på alla våra händer, vare sig vi vill det eller inte, det här är inget som skett över en kväll, det här är resultatet av flera år av att vi inte vill ta ansvar, flera år av att låtsas som att det inte händer. För fyra år sen såg jag vart ännu en generation var på väg men kommunen tog det inte på allvar. Fyra år senare samma ungdomar trampar mellan liv och död, med ännu en generation på väg in i samma spår.

Mina småbröder det är allt ni har att förvänta er när ni mister era liv, 48 timmar av sorg, några instagraminlägg och ni lever vidare som bläck på någon av era nära och käras kroppar.

Jag önskar att jag kunde göra mer för er, men jag önskar att ni kunde göra mer för er själva för ni har mer kontroll över era liv än vad ni tror.

#nationellkris"

Cemîl Karahan, Flemingsberg

Har du också tankar om det som skett?

Skriv till oss på skarholmen@direktpress.se.