Miljöpartiet vill införa biljettstolpar i alla dörrpar på bussarna för att minska trängseln för resenärer och stressen för bussförare. Foto: Sacharias Källdén

"Låt resenärer kliva på i alla dörrar på bussarna"

Miljöpartiet vill sätta in fler kortläsare för att få bussarna att gå i tid. "Vi har sett att försöket med att resenärer blippar sina egna biljetter på Nockebybanan och tvärbanan har varit en succé", säger Malin Karlsson (MP).

  • Publicerad 14:41, 20 mar 2017

I morgon fattar trafiknämnden i landstinget beslut om att ersätta konduktörerna på Nockebybanan och tvärbanan med biljettstolpar. Redan nu vill Miljöpartiet att kortläsare också sätts in i alla dörrar på bussarna.

– Vi har sett att försöket med att resenärer blippar sina egna biljetter på Nockebybanan och tvärbanan har varit en succé. Det visar den utvärderingen som landstinget har låtit göra. Nu vill vi inkludera bussarna i det här så att resenärer ska kunna kliva på i alla dörrar, säger Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson i Miljöpartiet i landstinget.

Stockholms bussförare protesterar: "Har rast i sex minuter"

Hur vill ni genomföra det här?

– Det kan vara stolpar vid busshållplatserna där det fungerar, men annars kortläsare som man har i dag som man blippar sitt kort mot, men de ska finnas vid alla dörrpar.

– Det här skulle göra att vi tar bort ett av de hinder som finns i den befintliga kollektivtrafiken. I dag bildas kö när alla resenärer ska gå på fram i bussen. På det här sättet skulle vi vinna tid – bussarna skulle kunna avgå i tid och stressen för bussförarna skulle bli mindre, säger hon.

Bussförare mår dåligt av att köra fyran

Vad skulle det här kosta?

– Jag har ingen exakt siffra, det får vi titta på. Försöket på Nockebybanan och Tvärbanan visade däremot på rejält ökade biljettintäkter när resenärerna fick blippa själva. Validering med reskassor ökade med drygt  60 procent.

Att man har tagit bort konduktörerna på tvärbanan och Nockebybanan har rört upp känslor – resenärer vill ha kvar konduktörerna. Hur tänker ni om det?

– Vi har en idé om att man ska använda den kompetens som finns. Vi behöver mer personal inom kollektivtrafiken för att få en tryggare kollektivtrafik. Konduktörerna kan fungera som trafikvärdar eller kan vidareutbilda sig till chaufförer, säger hon.

När StockholmDirekt har ställt frågan till Keolis tidigare har det framkommit att det inte finns utrymme ekonomiskt för fler trafikvärdar.

– Vi är inte de som är bäst på att avgöra vad som fungerar bäst. Men det är en viktig fråga att lyfta. Mer personal i kollektivtrafiken ger en ökad trygghet för resenärer, säger Malin Karlsson.

Kristoffer Tamsons (M) välkomnar att MP kommer med ett förslag om att införa biljettstolpar även på bussar för att tillåta påstigning i fler dörrar, även om han inte kan uttala sig om det i detalj.

– Jag tycker alltid att det är positivt när vi kan hitta effektivare och smartare sätt för resenärerna och för vår intäktssäkring, säger han.

– Man ska aldrig låsa sig vid tekniska lösningar och det är positivt att Miljöpartiet är berett att pröva nya lösningar.

Tamsons vill dock inte lova att biljettstolpar kommer att bli av.

– Vi måste ta ett steg i taget. Först ska vi i morgon fatta beslut om att införa biljettstolpar på Nockebybanan och tvärbanan, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.