Otrygg. Souhel Toumas butik är en av alla i Bålsta Centrum som har utsatts för rån på sista tiden. Foto: Daniel Sjöberg

”Lätt att råna en butik här”

Flera butiker i Bålsta Centrum har utsatts för rån den senaste tiden. Såväl butiksägare som kunder känner sig otrygga. – Jag tror att det är för att säkerheten är låg. Det är lätt att råna en butik här, säger Souhel Touma som äger butiken Bålsta Guld & Silver.

  • Publicerad 10:23, 25 jan 2018

En vakt står på post utanför butiken Kicks. Ett par veckor har passerat sedan butiken utsattes för ännu ett av många rånförsök. Nu står vakten där. Han kan inte se runt hörnet givetvis, men det är där Souhel Toumas butik, Guld & Silver, ligger. Tre dagar efter rånförsöket mot Kicks rusade en man in hos Touma, slog sönder en monter och försvann med varor värda runt tio tusen kronor.

– Det gick så snabbt, på några sekunder bara. Men det kändes självklart inte bra, säger Touma.

För låg säkerhet

Han menar att säkerheten är för låg. Att en ensam vakt omöjligt kan täcka hela centrum själv.

– Jag tror på mer säkerhet, i form av vakter eller poliser, förklarar han.

Har du gjort någonting för att öka säkerheten i din butik?

– Nej, jag kan inte göra mer för säkerheten än vad jag redan har gjort. Vill någon råna en butik så kommer de att göra det. Men jag tycker att Bålsta centrum i helhet kan förbättra sin säkerhet. En vakt räcker inte längre – kanske för tio år sedan, men inte i dag.

Kristina Ellinge äger butiken Highlight. Hon har inte varit utsatt, men känner ändå av händelserna.

– Det är klart att det känns otryggare nu än förut. Efter rånen har jag vidtagit åtgärder, jag har till exempel flyttat alla höga möbler från fönsterna så att jag ska ha bättre koll på de som kommer in i butiken. Vi förvarar inte kontanter i kassan längre och vi har en dörr in till lagret som låser sig när man går in. Det är en trygghet för personalen, om någon skulle råna butiken, säger hon.

Vad tycker du att hyresvärden ska göra för att öka den upplevda tryggheten för er som jobbar i här i centrum?

– Jag skulle tycka att det kändes jättebra, och tryggare, om hyresvärden installerade larmknappar i alla butiker. Det tycker jag är en självklar åtgärd när det varit så mycket rån som det har varit.

Behöver synas mer

Stefan Lundgren är Bålsta­bo. Han tror inte att vakter är lösningen utan menar att det hänger på polisen.

– De måste vara mer synliga. Vi har ju en polisstation som ligger på gångavstånd från Bålsta centrum, hade den varit öppen mer så hade det kanske sett annorlunda ut.

Centrumchefen Maria Helling sa i november förra året till Bålstabladet att man skulle se över säkerheten.

– Jag kan inte i detalj gå in och kommentera säkerheten av säkerhetsskäl. Vi har ett nytt vaktbolag sedan årsskiftet och vi har kontinuerlig dialog med polisen. Vi är inte ensamma om att upprätta säkerheten i Bålsta Centrum och även butikerna har ett visst ansvar att ha en viss säkerhet, säger hon nu.

– Det är en fråga vi diskuterar ofta. Vi vill ju att våra besökare och våra hyresgäster ska känna sig så trygga som möjligt.

Så har Bålsta Centrum drabbats

Bålsta Centrum har drabbats av rån och rånförsökt flera gånger de senaste åren. Här är ett par exempel från förra året.

Tele2
Den 1 juli tog sig två maskerade män in i butiken och försvann med mobiltelefoner och surfplattor som de bar ut till en bil som, visade det sig, stulits i Stockholm dagen innan.

Intersport
Den 2 november försökte två knivbeväpnade män råna Intersportbutiken. De lyckades inte komma över något av värde och försvann.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första sving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi och göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet