VLG. Peter Kaiser, vd, Isabelle Tidholm, Ann-Charlotte Leinonen och Eva Öberg på Väsby läkargrupp. Foto: Charlotte Arwedsson

Lättakuten på Väsby läkargrupp stänger

Efter knappt tre år stängs lättakuten på Väsby läkargrupp i Bredden. I stället satsar VLG på fler bokningsbara tider. Nu står det också klart att Närakuten på Löwet stänger efter årsskiftet.

  • Publicerad 13:48, 24 nov 2019

Ibland har det kommit väldigt många, ibland väldigt få patienter, som till exempel på sommaren

Till lättakuten på VLG har man kunnat komma med lättare åkommor som till exempel hosta, feber, halsont, urinvägsbesvär och hudbesvär. Mellan 8.30 och 10 på vardagar har det varit drop in.

Men nu väljer VLG att den 1 december stänga sin lättakut och i stället utöka antalet bokningsbara tider. Enligt Peter Kaiser, vd för VLG, är det för att få ett bättre flöde i vården.

– Ibland har det kommit väldigt många, ibland väldigt få patienter, som till exempel på sommaren. Det gör det svårt att få en jämn bemanning och väntetiden för patienten kan bli lång.

Peter Kaiser säger att man kommer att kunna ta emot fler patienter med det nya systemet. I stället för drop in ringer man dagtid för att få en tid hos en läkare. Man måste dock som vanligt vara listad hos vårdcentralen.

Finns det inte någon risk för att tillgängligheten för patienterna blir sämre?

– Tillgängligheten har varit fantastisk – om du accepterar att få vänta. De flesta besök behöver efter en första bedömning av en sjuksköterska gå vidare till en läkare, och där uppstod väntetiden.

Den planerade husläkarjouren i Upplands Väsby – som inte blir av – sörjs inte av Peter Kaiser, trots att VLG var en av fyra vårdaktörer som skulle ha varit med och drivit den.

– Det går inte att bygga upp och bemanna en husläkarjour på den nivån. Det är ekonomiskt bra att vi i stället kraftsamlar på närakuten i Sollentuna med röntgen och stora resurser.

Efter flera förseningar öppnar enligt uppgift närakuten på Sollentuna sjukhus den 15 januari nästa år. Det innebär att närakuten på Löwet läggs ner efter årsskiftet och verksamheten flyttas till Sollentuna.

Det blir ingen husläkarjour på Löwet

Stockholm Direkt