Lättare få ambulanshelikopter i Stockholm

Nu invigs ambulanshelikopterns nya tankstation på Södersjukhuset.

  • Publicerad 09:21, 11 okt 2018

Den nya tankstationen för landstingets ambulanshelikopter vid Södersjukhuset står nu klar för invigning. Det innebär att Stockholms ambulanshelikopter inte längre behöver flyga till Norrtälje för att tanka, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Den nya tankstationen är en av flera åtgärder för att ambulanshelikoptern ska var mer tillgänglig i länet.

Stationeringen Mellingeholm i Norrtälje är sedan 2017 endast tillfällig och man letar nu efter permanent plats. Mölnvik på Värmdö är en av flera områden i länet som kan bli aktuell.

– Genom att tanka vid Södersjukhuset jämfört med att åka tillbaka till Norrtälje intjänas omkring 40 minuter i flygtid så den nya tankningsstationen är väldigt viktig för tillgängligheten. Från och med i somras finns också möjlighet för helikoptern att vänta på nytt uppdrag vid Karolinska Universitetssjukhuset och vi planerar för tankningsmöjligheter vid Danderyds sjukhus, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Sedan september 2017 har landstingets ambulanshelikoptertjänst haft Mellingeholms flygplats i Norrtälje kommun som bas. Baseringen är preliminärt tillfällig och landstinget sonderar just nu terrängen kring en permanent placering.