Tillgängligt. Om läslusten infinner sig när biblioteket är obemannat ska det gå att låna ändå. Foto: Mostphotos

Lättlånat när Örsundsbro bibliotek blir meröppet

Från den 21 september är Örsundsbro bibliotek Meröppet. Meröppet innebär att du kan använda biblioteket även utanför ordinarie öppettider.

  • Publicerad 10:53, 19 sep 2019

Med hjälp av ett passerkort går det att komma in på biblioteket när det passar den enskilde medborgaren. Vederbörande kan då låna och lämna tillbaka i automaterna, hämta reservationer, använda datorer, läsa tidningar, studera eller umgås.

Den som vill använda biblioteket utanför ordinarie öppettider måste registrera sig som meröppetanvändare och skriva under ett avtal för detta. Detta görs på biblioteket i Örsundsbro under bemannad öppettid. Den som vill registrera sig måste vara minst 18 år och visa upp legitimation.

Den som registrerat sig får ett passerkort och en kod. För att ta sig in i biblioteket går det sedan att använda kortet och koden i en kortläsare som finns vid dörren till biblioteket. Inne i biblioteket går det sedan att göra i princip allt som normalt kan göras på ett bibliotek. Man uppmanas dock att visa hänsyn till andra besökare och plocka undan efter sig.

Meröppet bygger på att besökaren kan klara av sina ärenden själv. Den som behöver hjälp hänvisas att besöka biblioteket under bemannade öppettider.

Biblioteket har meröppet året runt klockan 06.00–22.00. Högtalarsystemet varnar innan stängning.

Konceptet med meröppet bibliotek användes för första gången i Danmnark 2004. Empiriska studier från Danmark har visat att inga bibliotek har upplevt vandalism i ”betydande omfattning”, men att cirka 20 procent har gjort det i ”begränsad omfattning”.

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36