Läxhjälp bygger broar i Täby

Lärare på Täby Enskilda gymnasium har startat läxläsning för nyanlända och 120 Täbyungdomar är redan anmälda för att hjälpa till i projektet. Ungdomarna vill slå hål på både egna och andras fördomar.

  • Publicerad 09:19, 3 okt 2016

Flera lärare på Täby Enskilda gymnasium fick idén att med hjälp av eleverna göra något för de nyanlända i Täby.

Nu har skolan startat upp läxläsning på onsdagar där elever från skolan hjälper nyanlända barn och ungdomar med läxor, där även samtalet är en viktig del.

– Vi ligger så nära flera boenden och ville hjälpa till. Men det handlar lika mycket om att våra elever ska lära sig av det här mötet, säger Lotta Amneby-Maxe, lärare i svenska, psykologi och teater.

Hon driver projektet tillsammans med Samira Efazat som är lärare i samhällskunskap och geografi.

– Vårt mål är att våra elever ska få nya erfarenheter, insikt i andra kulturer och vidgade vyer, säger Samira Efazat.

Intresset från skolans elever lät inte vänta på sig – 120 elever har anmält sig för att hjälpa till.

Hannah Mannheimer, 17, Jasmin Alhaj, 18, och Markus Greisz, 18, är tre av eleverna som har anmält sig, och de har redan varit på sitt första läxhjälpstillfälle. De kände alla tre att de ville bidra med något.

– Jag tror att många tycker att det är viktigt att hjälpa till. Speciellt nu när det är så många människor som behöver integreras i svenska samhället och som ska känna sig välkomna här, säger Jasmin Alhaj.

Trots att skolan ligger nära boendet på Täby Park hotell så korsas elevernas och de nyanlända ungdomarnas vägar sällan.

– Man har inte jättemånga gemensamma arenor just nu, så jag har väl inte träffat någon som befinner sig i samma situation som de som kom till läxhjälpen, säger Hannah Mannerheim.

Enligt eleverna var det första tillfället nervöst för alla inblandade, men till slut släppte det. Det gick bra att kommunicera även om inte alla talar varandras språk.

Markus Greisz har redan upptäckt att han får mer än vad han ger.

– Jag får se saker ur ett annat perspektiv och upptäcka en annan kultur. Det ger oss lika mycket som det ger dem, tror jag, säger han.

– De här människorna blir mer mänskliga när man träffar och pratar med dem. Det blir på riktigt, inte bara genom tidningar och nyheter.

Ungdomarna tror och hoppas också att en hel del fördomar försvinner genom läxläsningen.

– De kommer från andra länder, har andra kulturer, och eftersom att man får höra så mycket om vad som händer i andra områden så tror jag att man har starka fördomar om hur vissa personer är, säger Jasmin Alhaj.

– När man får träffa dem och prata med dem inser man att de är lika mycket människor som vi är, det är bara fördomar som vi själva byggt upp.

Hannah Mannerheimer fyller i:

– Vi är mer lika än olika.

Läxläsning

Anordnas på onsdagseftermiddagar av Täby Enskilda Gymnasium, som ligger granne med asylboendet på Täby Park Hotell.

Nyanlända barn och ungdomar i åldern 10 till 20 år är välkomna att delta.

Ungdomarna träffas i skolans matsal.

Av skolans 780 elever är 120 stycken redan anmälda för att hjälpa till med läxläsningen.

Så länge skolan känner att behovet finns kommer de att fortsätta med projektet.

Nu ska mopebilarnas säkerhet utredas

Nyheter ✓Öka bältesanvändning ✓vinterdäck ✓utbildning Allt fler ungdomar kör mopedbil, i takt med det ökar olyckorna i bilarna. Nu har Transportstyrelsen lagt fram en rapport för se över säkerheten hos fordonen.fredag 28/2 14:52

Danderydsvilla mest klickad på Hemnet

Nyheter "Jättekul att många sett och uppmärksammat det" Pool, stor trädgård och åtta rum. Det får du om du köper Danderydsvillan som just nu är det hetaste objektet på Hemnet.fredag 28/2 12:08
Stockholm Direkt