Läkarstudenten Michael Kakeeto har precis haft två timmars läxhjälp med niondeklassarna Emma Hofer, Diana Mamendi och Yeicol Rikeuz på ​ På Nytorpsskolan i Blåsut. Foto: Andreas Enbuske

Läxhjälp vändning för nior i Nytorpsskolan

Elever som inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Men ingen som gör någonting åt det. Läxhjälpen har visat sig vara lösningen för många av stans niondeklassare.

  • Publicerad 09:43, 22 feb 2013

På Nytorpsskolan hade 34 procent av eleverna i nian inte godkänt i två eller fler ämnen förra året. Och så här ser det ut på mer än 20 av stans högstadieskolor, det finns en stor andel elever i årskurs nio som har svårt att få tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiet. Vad som ligger bakom de dystra sifforna, och vem som bär skulden för detta, kan debatteras i oändlighet. Stiftelsen Läxhjälpen har i stället för att diskutera valt att försöka lösa problemet.
–  Att så många unga inte klarar skolan är ett samhällsproblem av stora mått, säger Maria Arneng, verksamhetsledare för Läxhjälpen.

Sponsrade läxhjälpare
Upplägget är enkelt. Stiftelsen kontaktar företag som betalar högskolestudenter att vara läxhjälpare och mentorer åt ungdomar i skolor med låga medelbetyg. De elever som deltar gör det helt frivilligt, de förbinder sig dock med ett kontrakt att närvara minst fyra timmar per vecka. Gratis för eleverna, ett bra extraknäck för högskolestudenterna och förhoppningsvis bra betyg i slutändan. Företagen som sponsrar får i sin tur rapporter om hur ”deras” elever förbättrar sig.
– På det här sättet erbjuds en lösning, som är gratis för eleverna. Och företagen som betalar får ett tydligt kvitto på vad deras finansiering bidrar till, säger Maria Arneng.

’’Ångest förut’’
Ut från Nytorpsskolan i Johanneshov kommer niorna Diana Mamendi, Emma Hofer och Yeicol Rikeuz efter några timmars hårt pluggande. De är något trötta efter en lång dag i skolan men samtidigt glada.
– Förut hade jag ångest när jag kom hem. Jag visste att det fanns massor av läxor jag egentligen skulle göra, men det var alltid något jag ”bara måste göra före”, säger Diana.
Emma håller med.
– Nu är jag klar med allt när jag går ut från skolan. Jag har höjt mig i massor av ämnen tack vare Läxhjälpen.
I Nytorpsskolan har Läxhjälpen funnits sedan april 2012 och den här terminen är det totalt 15 elever som två gånger i veckan får hjälp av tre läxhjälpare efter skoltid. Skillnaden mot den normala undervisningen är stor, enligt eleverna.
–  Man har tid att snacka och diskutera ämnen mycket mer, samtidigt som det är lättare att koncentrera sig och vara fokuserad, säger Yeicol.
– Lärarna kan ibland vara ganska jobbiga. Men eftersom läxhjälparna är yngre är de skönare att hänga med. Och de vi har är asduktiga på att lära ut på ett begripligt sätt, säger Emma.
– Förut var jag skoltrött och fick massor av varningar. Efter att jag började med det här har jag höjt mig i tio ämnen, nu gillar jag att plugga, säger Diana.
Även läxhjälparen Mikael Kakeeto, som till vardags pluggar till läkare på Karolinska institutet, gillar att hjälpa högstadieelever på kvällarna.
– Det blir ett bra avbrott från mina egna studier. Och det ger väldigt mycket när man ser att eleverna förbättrar sig i ämnen de tidigare haft problem med, säger han.

Fakta

 


Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00

Bostadsbolagen hårdgranskar svartuthyrning

Bostad ✓Anställt speciella utredare ✓Så många blir av med lägenheten ✓Ny lag kan ge fängelse eller böter Riktade insatser och heltidsanställda som utreder oriktiga hyresförhållanden. Stadens bostadsbolag säger varje år upp hundratals hyreskontrakt till följd av svartuthyrning. Samtidigt kan en ny lag...fredag 19/4 9:00