LEDARE. Medierna ropade varg – nu ska tiken skjutas

Vargens beteende har förändrats, konstaterar länsstyrelsen. Kanske för att vargkramarna närmat sig den? Folk är oroliga, lyder en annan motivering till skyddsjakt. Kanske för att vi journalister väckt den gamla vargskräcken till liv?

  • Publicerad 11:25, 7 dec 2017

I onsdags kom beslutet: Södertörnsvargen ska skjutas. Vargtiken har blivit för närgången, menar länsstyrelsen.

Vargens beteende har förändrats, konstaterar länsstyrelsen. Kanske för att vargkramarna närmat sig den? Gullig-pratat och filmat den istället för att schasa iväg henne.

– Flytta vargen till Värmlandsskogarna så är väl problemet löst, kommentera en läsare.

Frågan är om värmlänningarna vill ha en störd varg i sina skogar?

– Stockholmarna får väl flytta på sig. Vargen var väl där först, kommenterar en lantis sarkastiskt.

Kanske stämmer det... Visste du att Masmo har fått sitt namn efter vargen som höll till på berget ovanför tunnelbanan? Långt innan tunnelbana och tät bebyggelse.

Förr i tiden fick man inte prata om vargen, då lockade man fram den. Man sa "mas" istället – ett så kallat noanamn för varg. Mo är ett annat namn för granskog. Masmo betyder ungefär tät granskog där vargen är.

Under året har vargobservationerna strömmat in från hela Södertörn. 400 rapporter har kommit in. Främst från Tyresta nationalpark. Men också från tätbebyggda områden i Haninge. Även Huddinge och Botkyrka.

Även vi journalister har hängt på fascinationen runt vargen och bidragit till hetsen runt det vilda djuret.

Vem dödade älgen i Botkyrka?

Vargskräcken peakade efter att vargen närmat sig en skola i Haninge. En förälder och en elev upptäckte vargen och skrämde iväg den.

Tidningen Mitt i Haninge rapporterade först: "Vargen gick intill skolan – polisen ryckte ut" och sedan: "Vargen: skola undviker skogsutflykter". DN och SVT hängde på med egna rubriker om vargskräcken på skolan.

Det visade sig senare att polisen var på plats för en vanlig trafikkontroll. Att skolan ställt in utflykter på grund av vargen stämde heller inte, skriver SVT i en rättelse.

Nu ska masen skjutas. Folk är oroliga, står det i länsstyrelsens motivering.

Beslut: Nu ska Södertörnsvargen skjutas

Vargen på bilden är inte Södertörnsvargen. Foto: Carlos Aranguiz

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.