BLÖTT. Gångtunneln till McDonald's var översvämmad förra fredagseftermiddagen. Foto: Läsarbild

Ledning byts ut när tvärbanan dras

En vattenledning brast i Rissne och skapade översvämning. Materialet i ledningen är mindre lämpligt och var tänkt att bytas ut. Detta väntas ske i samband med vidaredragningen av tvärbanan.

  • Publicerad 13:11, 12 okt 2017

Varför läckan inträffade just i Rissne vid den här tiden, kan inte Norrvatten svara på i dagsläget.

– Det vi vet är att den här ledningen är av ett visst material som vi har haft problem med tidigare. Den finns med i vår åtgärdsplan för ledningar som ska bytas ut, säger Johan Krüger, kommunikationsansvarig hos Norrvatten.

Glasfiberarmerad plast, rör det sig om närmare bestämt, som installerades på 1990-talet. Förhållandevis nyinstallerat, alltså.

Norrvatten har en dialog med Sundbybergs stad om när bytet kan ske, med hänsyn till tidsplanen för andra projekt i området.

– När man ska göra ett sådant arbete på en sådan plats med mycket trafik, gäller det att planera arbetet på ett bra sätt, säger Johan Krüger.

En annan aspekt är hur lätt det är att leda om vattnet i området. I Rissne var det relativt lätt, till skillnad från i ett mer glesbefolkat område.

Borde ni ha prioriterat denna del av ledningen mer?

– Såhär i efterhand kan man alltid säga så, eftersom något inträffade. Vi tittar på alla sträckor för att se vilka som är de känsligaste områdena. Det handlar även om stora kostnader att byta ut ledningarna. Vi följer vår plan på ett bra sätt.

När blir det av att byta ledningen vid trafikplats Rissne?

– Vi vet inte, vi inväntar svar från kommunen.

Kostnaden för att byta ut denna del av ledningen, på ett par hundra meter, kommer enligt Norrvatten att ligga på omkring sju miljoner kronor.

När tvärbanan dras vidare mot Kista, via Rissne och Ursvik, kommer ledningen i vilket fall att behöva flyttas på. Då är det bäst att fixa ledningen samtidigt, enligt kommunen.

Tvärbanans vidaredragning har tidigare skjutits på framtiden. Nu gäller tidsplanen med byggstart vid årsskiftet.

– Jag vågar inte säga om det blir före eller efter nyår, säger Christian Hoffmann på SL:s presstjänst.

Trafikstart till Ursvik planeras till 2021 och därefter till Helenelund 2023.

När etappen vid trafikplats Rissne ska byggas är oklart. En entreprenör har ännu inte upphandlats. SL kan trots detta inte svara på om det kommer att dröja innan spaden sätts i marken.

– Det är jättesvårt att säga när vi inte har kommit till det skedet, säger Christian Hoffmann.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Misslyckad flytt" bakom nekat bistånd

Nyheter För hög hyra gav avslag i Sundbyberg Socialtjänsten vill skicka tillbaka en bostadssökande man till Stockholms stad, eftersom andrahandshyran för den lägenhet han hittat i Sundbyberg är för hög. Nu får kommunen bakläxa.fredag 17/8 10:31