Kämpar. Alex Öhgren står upp för dem som inte kan eller vågar. Foto: Privat

Ledsnade på högerextremisternas lappar – sätter upp egna

Högerextrema Nordisk Ungdom sprider sina budskap i och runt om Tibble Gymnasium. Nu har några elever tröttnat - och sätter upp egna budskap.

  • Publicerad 12:59, 4 dec 2017

Efter att främlingsfientliga budskap spridits runt Tibble gymnasium har en av skolans elever, Alex Öhgren, tillsammans med några skolkompisar kämpat för att skolan ska agera.

– Nordisk ungdom var utanför vår skola och satte upp klistermärken med rasistiska budskap på. Och då bestämde vi oss för att gå ihop och göra något åt saken, säger Alex Öhgren.

På några av klistermärkena har det stått:

"'REFUGEES' LIVING IN SWEDEN YOU ARE NOT WELCOME HERE. GO HOME NOW!"

Vill få bort lapparna

Alex Öhgren har tillsammans med sina vänner försökt få rektorn att agera.

– Rektorn tycker att vi ger dem luft om vi pratar om det. Han menade på att publicitet är det enda som de vill ha. Men jag tycker det är feltänkt. Det har aldrig fungerat förut att kväva och låtsas att dessa förtryck inte finns. Snarare tvärtom, säger Alex Öhgren.

För att arbeta emot Nordisk ungdom har Alex Öhgren tillsammans med några kamrater satt upp egna klistermärken över lapparna.

– Vi har egentligen inte fått godkänt att sätta upp dessa lappar. Skolan menar att det blir jobbigt att ta bort. Men så länge Nordisk ungdoms klistermärken sitter uppe, ser vi inte något problem med att i sätter för lapparna med bra budskap.

"Har tagit bort dem"

Tibbles rektor Håkan Söderström menar att det handlar om att skolan inte tillåter klisterlappar alls, oavsett budskap.

– Det är klistermärken som flickorna sett utanför skolan, på lyktstolpar. Om vi har upptäckt sådana här klistermärken har serviceteamet tagit bort dem för att vi kan tycka att det är stötande för skolan när det är i vår närhet, säger Håkan Söderström.

Niklas Pålsson, vd på skolan, menar att gränsdragningen blir otroligt svår för skolan.

– Hur ska man ha en chans att förstå varje bakgrund på lapparna. Det finns många bättre forum att debattera det här än lyktstolpar runt skolan, säger han.

– Skolan jobbar emot de här värderingarna i den dagliga undervisningen, det är betydligt viktigare än att vi rycker bort klisterlappar eller sätter upp nya.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13