"Skapelsen".1918, olja, av konstnären Gösta Adrian Nilsson. (1884-1965). Foto: Per Myrehed

Legendarisk utställning på Sven-Harrys

På torsdag, 30/5, är det dags för en ny konst på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken. Bland annat återskapas Gösta Adrian-Nilssons legendariska utställning från 1918.

  • Publicerad 19:00, 23 maj 2019

Mellan 30 maj och 29 september visas Gösta Adrian-Nilssons konst på Sven-Harrys konstmuseum. Med titeln ”Sjömanskompositioner – färgens dramatik och stadens dynamik” utgår museet från utställningen Sjömanskompositioner på Gummesons konsthall i Stockholm 1918.

– Det var GAN:s viktigaste utställning som visades för drygt hundra år sedan med några av hans mest hyllade målningar som numera går för uppemot tio miljoner på auktioner, säger utställningens curator Pedro Westerdahl och berättar att Gösta Adrian-Nilsson, GAN, var en av de första svenska konstnärer som i verkligheten såg konst av bl. a. Kandinsky, vilket GAN gjorde under sin vistelse i Berlin 1913-14. GAN tog med sig sina intryck hem till Lund där han utvecklade sitt eget banbrytande måleri under åren 1915-16.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– GAN målade i en blandning av kubism, futurism och expressionism. Det är ett väldigt dynamiskt måleri.

Utställningen på Sven-Harrys vilar på två ben. Förutom den bitvis återskapade utställningen från 1918, där man lyckats spåra 10 av 17 verk, så visas GAN:s stockholmsskildringar.

– Han föddes i Lund och längtade bort därifrån. Här i Stockholm blev han inspirerad av dynamiken i staden: elektriciteten, folkvimlet. Vi visar ett antal väldigt fina skildringar och bland annat ser man Klara kyrka, Stockholms slott och Bolinders mekaniska verkstäder, säger Pedro Westerdahl och fortsätter:

– Ett antal av de målningar som visas har inte visats på 100 år. Vi visar även Katarinahissen I som har varit försvunnen i 103 år men som såldes på Bukowskis förra veckan. Verket ställdes ut i Lund 1915 och har därefter inte visats offentligt på någon museiutställning.