Pappas special. Inga hemligheter, bara kebab som familjen vill ha den, menar Hasko Özdemir, som serverat bästsäljaren i Bredäng i 13 år. Foto: Frida Wänelöf

Legendariska kebaben i Bredäng: "Pappas special gör barn till män"

Bredängs grill. Första stoppet på Södra Sidans jakt efter röda linjens bästa matställe. "Många här har ju växt upp på Pappas special. De gör barn till män", säger Dalle Tunjevic, en av grillkioskens många stamkunder.

  • Publicerad 11:53, 12 maj 2017

– Hej, är det bra? Jag tar samma som igår, säger Kome Bailli och slår sig ner på en barstol på Bredängs grill.

Han är där två gånger i veckan. Hamburgaren är hans favorit. Utan lök ska den vara.

– Den är jättegod och de är jättesnälla här, säger han.

Visst säljs en och annan korv och hamburgare på Bredängs grill, men det är kebaben, Pappas special, som är storsäljaren.

Den ger grillkiosken långväga kunder. Eller familjemedlemmar, som Hasko Özdemir, väljer att se dem som. Han ser ut genom fönstret och berättar hur han sett barn växa upp under sina 13 år med utsikt över Bredängstorget.

– Vi känner inte folk som kunder, vi känner dem som familj.

Vi känner inte folk som kunder, vi känner dem som familj.

Det händer ofta, berättar Abdulla Akboga, att det kommer in nya ansikten som åkt till Bredäng med en Pappas special i sikte.

– Jag frågade en kille igår ”Jag har inte sett dig här förut?”. Han sa bara ”Jag har hört”.

Ryktet om Pappas special gör att en förklaring av vad den innehåller är överflödig, tycker Abdulla Akboga.

– Alla vet! Hela röda linjen vet. Det är bara kebabkött, vi toastar och såsar... och så grönsaker.

Och ost?

Ja! Annars blir det ingen specialare om det är utan ost.

Vad är hemligheten bakom en god kebab?

– Det finns ingen hemlighet, säger Abdulla Akboga och går för att värma bröd.

– Vi gör bara vad de vill ha. Vissa vill ha mycket toastat, andra lite. Vissa mycket sås, andra mycket grönsaker, förklarar Hasko Özdemir.

Frukost, lunch, middag. Från 10.00 på morgonen till 22.00 på kvällen serverar Abdullah Akboga mat till långväga kunder.

Det är smaken, allting! Det är kärleken. Pappas special för mig, det är Bredäng!

Rätten fanns redan på menyn när Abdulla Akboga tog över kiosken för 17 år sedan. Han hade tidigare jobbat inom restaurang och ville ha något lugnare. Bredängs grill blev perfekt.

– Från början var Pappas special inte populär, jag tänkte ta bort den från menyn. Tur att jag inte gjorde det.

Snart gick de gick från att sälja två, tre i veckan, till två, tre per dag.

– Plötsligt blev den populär, säger Abdulla Akboga, men har ingen förklaring.

Vem som kom på Pappas special vet han inte. Men många vill gärna ta på sig äran.

– Alla säger ”Det var jag, det var jag”. Jag vet inte, säger han och skakar på huvudet.

Men de lite nyare rätterna, Mammas special och Brorsans special, har han tagit fram under sin tid i kiosken efter önskemål från kunderna. Allt fler efterfrågade vegetariskt, och så blev Mammas special med falafel till. Och alla ungdomar vill ha kyckling och så blev Brorsans special med chicken nuggets till.

Stammis efter stammis kommer in. För att beställa eller bara prata en stund.

Dalle Tunjevic är inte där varje vecka, men kanske tre gånger i månaden.

– Den är gudomlig.

Han tar en tugga av sin Pappas special.

– Det är smaken, allting! Det är kärleken. Pappas special för mig, det är Bredäng! Sen är det personalen som gör det. Utan dem hade det inte fungerat.

Bara kärlek. Smaken, personalen, Bredäng gör Bredängs grill till ett självklart val för Dalle Tunjevic några gånger i månaden.

Vilket är bästa matstället på röda linjen?

Södra Sidan har påbörjat jakten efter röda linjens bästa matställe. Matresan börjar i Bredäng. Har du tips på var vi borde åka nästa gång?

Mejla: redaktion@sodrasidan.se!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.