Stängt. Duscharna är avstängda i väntan på fler provsvar. Foto: Lotten Engbom

Legionella – då tvingas kommunal anläggning stänga duschrummet

I förra veckan stängdes duscharna i ishallen i Hägernäs efter misstankar om att det skulle finnas legionellabakterier.

  • Publicerad 13:38, 12 dec 2017

Duscharna i Jägholmshallen, som ishallen numera heter, är avstängda.

– Vi gjorde en snabbodling och konstaterade att några av värdena indikerade legionella. Vi har legionella i tre av tappställena. Vi har gjort en del åtgärder, vi har hetvattenspolat och kört igenom systemet för att rensa. Vid en viss temperatur dör legionellabakterier, säger Maria Östholm, fastighetschef på Täby kommun.

Nya prover har tagits, och som försiktighetsåtgärd har Täby kommun valt att stänga duscharna till provsvaren kommer.

– Alla temperaturvärden är väldigt bra, men i och med att det är en offentlig lokal tar vi det säkra före det osäkra. Vi ska odla, och det tar ungefär tio dagar. De svaren vill vi ha innan vi släpper på, säger Maria Östholm.

Duscharna kommer därför att hållas avstängda till minst den 20 december.

Jägholmshallen i Hägernäs. Foto: Lotten Engbom

"Barnen duschar inte längre"

För att inte oroa de som är eller varit i ishallen betonar Maria Östholm att legionellavatten är helt ofarligt att dricka.

Enligt vårdhandboken smittar legionella huvudsakligen via inandning av små vattendroppar. Infektionsdosen som behövs för smitta är dock oklar. Störst risk att insjukna har patienter med nedsatt infektionsförsvar orsakat av sjukdom eller medicinering. Rökning är en riskfaktor.

Under tiden som duscharna är stängda går det att duscha i omklädningsrummen som tillhör fotbollen.

– Anledningen till att vi får det här är att barnen inte duschar längre. Det här skapar ett problem för vi får stillastående vatten. Vi får specialspola på nätterna, det låter helt knasigt men så är det, säger Maria Östholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm