Förvånad. Leif Rosqvist hittade sig själv i BrommaDirekt – på andra sidan Atlanten. Foto: Privat/Mikael Andersson

Leif hittade sig själv i BrommaDirekt – på andra sidan Atlanten

I fjol skrev vi om en återträff med barnen som bodde på "Gangsterhöjden" i Åkeshov för 70 år sedan. Men tidningen nådde även utanför Bromma – hela vägen till Portland, USA, där Leif Rosqvist hittade sig själv på bild.

  • Publicerad 11:32, 28 maj 2019

Leif Rosqvist har bott i USA i 40 år. När hans syster nyligen var på besök hade hon med sig en utriven sida från BrommaDirekt (tidigare Bromma Tidning). I artikeln fanns en bild på ett gammalt klassfoto från skolan i Åkeshovs slott.

Läs även: Här träffas barnen från Gangsterhöjden – 70 år senare

– Jag såg bilden på klassfotot och såg direkt fröken Ullberg och jag. Jag måste säga att jag blev chockad, jag hade inte förväntat mig att se mig själv i tidningen, berättar Leif.

Han flyttade tillsammans med sin familj till Bårdgränd på 40-talet, men känner inte igen att området kallats för Gangsterhöjden.

– Vi hade en väldigt lycklig barndom, det var fotboll på sommaren och ishockey på vintern. Sedan hade vi ju Judarskogen och Ängbybadet. I artikeln sa någon att det var ett fattigt område, men jag vet inte om jag håller med om det.

Han upplevde det som att det fanns tre grupper av människor som bodde på Gangsterhöjden.

– I början av Knypplerskevägen var det HSB-hus, de som hade råd att köpa. Sedan var det Myrdalskåkarna på Bårdgränd och Broderivägen där arbetarfamiljerna bodde. Lite längre ner på Knypplerskevägen mot Åkeshov var det pensionärshem. Så det var tre bitar av folk, säger han.

Inga planer på att återvända

Hemma i Portland skriver Leif för tidningen Nordstjernan som riktar sig till svenskamerikaner. Tidningen grundades 1872 då många svenskar emigrerade till andra sidan Atlanten. I den har han skrivit ett 20-tal artiklar, bland annat om olika områden i Stockholm som Åkeshov, Fjäderholmarna och stadshuset.

Har du några planer på att komma tillbaka till Bromma?

– Jag har märkt att Sverige och svenskarna har förändrats på sitt sätt, precis som vi har förändrats på vårt sätt. Jag skulle inte klara av att flytta tillbaka.