Superbåt. Entreprenören Leif-Ivan Karlsson har köpt M/S Birger Jarl och har fullt sjå med att göra om den till ett nöjescenter. Vi träffade honom ombord. Foto: Andreas Jennische/Erik Simander

Leif-Ivan Karlsson om köpet på Södermalm: ”Ska vara på allas läppar"

Superentreprenören Leif-Ivan Karlsson har köpt M/S Birger Jarl och har nu fullt upp med att göra om det k-märkta skeppet vid Stadsgårdskajen till ett maritimt nöjespalats. ”Vi superrenoverar hela fartyget tillbaka till -53”, säger han.

  • Publicerad 11:40, 22 sep 2016

Vi siktar högt från början och hamnar någonstans på vägen.

Leif-Ivan Karlsson kliver in i båten barfota. Han är klädd i shorts och t-shirt och börjar genast berätta om vad som är på gång. Han är lite sen till vårt möte så nu finns ingen tid att förspilla.

Att göra om MS Birger Jarl till ett nöjescenter är både hans senaste och roligaste projekt, som han säger själv.

Det var i juni den självutnämnda superentreprenören och mångmiljonären Leif-Ivan Karlsson fick köpa Birger Jarl och nu är det fullt ställ för att få allting exakt som han vill.

Han ska göra om ytskiktet men behålla 50-talsstilen. Det ska inte bli någon nattklubb, däremot hotell, vandrarhem, lunchbuffé, à la carte, cocktailbar, pianobar, skybar och 80 lunchkryssningar per år.

Vad kostade båten?

– Det har ingen betydelse. Jag är förädlare. Jag har köpt ett dåligt ställe som man lite lagt för lite kärlek och action på och ska göra om det bästa maritima nöjescentret, framför allt för Södermalmsborna, med fem barer och restauranger, säger han.

Förra året väckte han mycket uppmärksamhet efter att ha köpt 100 amerikanska veteranbilar för att kunna öppna ett eget museum hemma i Tullinge. Nu vill han bli känd för nya Birger Jarl.

Det ringer i telefonen:

– Jag har pratat med bankdirektören och ordnat alla fullmakter åt dig, säger han åt personen i andra änden och lägger på.

Tillbaka till båten. En gång i tiden kallades Birger Jarl för Östersjöns pärla och det är så det ska bli igen, säger Leif-Ivan.

– Målet är att ha evenemang i alla lokaler sju dagar i veckan.

Där är han inte än. Men verksamheten är igång och han är mycket nöjd med vad han åstadkommit så här långt.

– Jag sa att jag skulle tredubbla omsättningen på tre år. Jag har redan tredubblat den på två månader. Vi siktar högt från början och hamnar någonstans på vägen. Det är det jag brukar jobba efter i allt.

För några veckor sedan hade han en skönhetstävling här. En mycket smart satsning enligt honom själv.

– Jag var huvudsponsor för Miss Universum och det har gett något djävulskt.

Plötsligt får han se något uppe i taket.

– Joakim (fartygschefen) är det där spindelväv eller är det från gardinen? Det får det inte vara.

Ska du bli krogkung nu?

– Nej det är igen min avsikt. Men sedan hoppar ju projekten på en så det kan man aldrig säga.

Han blir plötsligt allvarlig.

–Jag hade en hjärtinfarkt för tre veckor sedan. Det har gjort mig rädd. Men det är svårt att bromsa för en superentreprenör.

Han tittar bort igen.

–Du, de där blåa var inte så fina, säger han till fartygschefen och pekar på gardinerna.

–Jag ser detaljer hela tiden. Jag jobbar även när jag sover. Något fel är det ju för jag blev inte som de andra.

M/S Birger Jarl ligger vid Stadsgårdskajen alldeles intill Fotografiska. Varje helg lämnar båten hamn för att göra en lunchkryssning. Foto: Andreas Jennische

Supernöjd. "Det här är Stockholms ballaste uteservering" säger Leif-Ivan Karlsson och passar på att berätta att han skapat en egen färg på golvplattorna för att kunna matcha färgen på bordet. Kallar han den något speciellt? "Nej, det är bara en färg". Foto: Erik Simander

Remmarsalen. Inredningen är från 50-talet och ska behållas som den är. Fast alla stolar ska bytas ut. "De skulle redan ha kommit men stället i Polen som gör klädseln hade fått fel tyg. Rosa" säger Leif-Ivan Karlsson. Foto: Erik Simander

M/S Birger Jarl

M/S Birger Jarl sjösattes i november 1951 på Finnboda varv i Nacka, Stockholm.

Birger Jarl är ett passagerarfartyg som tidigare ägdes av Ånedinlinjen. Hon är 92,40 meter lång, 14,25 meter bred, 4,90 meter djup och väger 2798 ton.

År 2010 blev MS Birger Jarl inskriven i Sveriges register för historiskt och kulturellt viktiga fartyg.

Det finns 177 hytter ombord i både hotell och vandrarhemsstandard.

På våten finns fem restaurnager och barer och en stor uteservering. Nästa sommar ska det finns flera.

Leif-Ivan Karlsson om...

... MS Birger Jarl

”Jag blev förälskad i den direkt. Jag kan bara sitta här och titta på detaljerna. Birger Jarl är lika viktig för stadsbilden som af Chapman.”

... om kopplingar till Södermalm

”Jag hade gamla Nordqvists bilhall här på 80-talet, på Rutger Fuchsgatan. Jag vill att Birger Jarl ska bli Södermalmsbornas bakficka."

... om Karlssons på TV3

”Fantastiskt. Det är det bästa realityprogram som någonsin gjorts. Tolv veckor hade jag och familjen kamerorna bakom oss. Varje steg vi tog. Resultatet är spännande och roligt och bra.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.