Leif Magnusson nere på Storvretens IP när det var stökigt kring planen förra sommaren. Foto: Sara Ringström

Leifs vapen mot ungdomsstök och rasism - en fotboll

Rasism, ungdomsstök och integration av nyanlända ungdomar. Hur löser man det? Med en fotboll! I alla fall om man heter Leif Magnusson. Tumbaprofilen är en av finalisterna i Guldhanden – ett pris som lyfter fotbollens eldsjälar.

  • Publicerad 09:53, 23 jan 2018

När stiftelsen Sverige United utser årets eldsjälar inom den svenska fotbollen för andra året i rad kan det bli Tumbabon Leif Magnusson som tar hem bucklan. Nomineringen till Guldhanden stod hans klubb IFK Tumba för.

– Jag blev överraskad så klart! Det är en glädje att få veta att jag är uppskattad av min förening, säger Leif Magnusson.

40 år med fotbollen

Han har själv varit aktiv i Tumbafotbollen i över 40 år. I sin ungdom som spelare, senare som ledare och nu ledamot i IFK Tumbas sportråd. För honom är fotbollen inte bara en sportarena, utan en arena för samhällsförändring.

– Jag har jobbat länge med ungdomar och sett vad ett gemensamt intresse, drömmar och mål kan göra med människor. Att jag använder fotbollen har med den runda bollens attraktivitet att göra – det är kul och attraktivt att vara där fotboll sker. Vi som håller på med fotboll har stor möjlighet att påverka de som kommer till oss.

Leif Magnusson, på dagtid verksamhetschef på Mångkulturellt centrum, var med och startade Tumbakicken - ge rött kort mot rasismen. Med nystartade Tumba Uniteds öppna fotbollsträningar jobbar han för att nå ut till nyanlända barn och ungdomar och han har varit med och byggt upp ett efterlängtat tjejlag.

– Vi har haft stora problem med att skapa fotboll för tjejer men nu har vi startat ett samarbete med Futebol da forca och fått igång en tjejverksamhet som växer, berättar han.

Samarbete med Storvretskolan

Fotbollens kraft kan också användas för att bli av med stök och skapa lugn och ro i skolor. I december var Leif Magnusson med och tog fram ett samarbete med skolan. En ledare från IFK Tumba har anställts som elevassistent. En win-win för skolan och klubben.

– Han ska skapa mer ro och se till att barnen mår bra och har en bra arbetsmiljö. Och allt bygger på att nästan alla är intresserade av fotboll. Vi kan också få över barn till vår förening genom honom, berättar Leif Magnusson.

Antirasismen i klubb-DNA:t

IFK Tumba är känt för fotbollscupen Tumbakicken - ge rasismen rött kort och det antirasistiska arbetet numer finns i klubbens DNA. Den som ska vara med måste ta ställning mot rasism. Och löser man rasismen blir fler förtryck lösta på köpet, tror Leif Magnusson.

– Är man bra på att jobba mot rasism då klarar man att upptäcka andra normer. Fotboll är en fantastisk möjlighet att mobilisera kring olika samhällsfrågor, som tjejers rättigheter, stök i skolan och rasism.

Det ligger också i föreningens intresse, menar han.

– Det är bra branding. Företag vill sponsra föreningar som har en tydlig socialt ställningstagande, inte bara föreningar i allmänhet. Jag är stolt över IFK Tumba som går långt fram i modern föreningsutveckling.

Om det blir Leif och IFK Tumba som tar hem det fina priset avslöjas på en gala på Operaterrasen den 15 februari.

– Jag går dit helt förutsättningslöst för en fin kväll och att ta del av alla andras erfarenheter.

Vi måste också prata om att IFK Tumba går upp till division fyra den här säsongen. Vad har du för förväntningar där?

– Vi skyndar långsamt, vi ska upp till tvåan. Men det är ingen brådska, både föreningen och spelarna ska vara redo.

Öppen träning. Jonah Mukada från Tumba United med spelarna Hayatullah Rahimi, Amir Mohammed och Jafar Alipour. Foto: Nicolas Leon

Leif Magnusson om...

Stöket kring Storvretens IP förra sommaren: Vi hade problem med tjejträningarna med killar som kom dit och skulle visa sig kaxiga. Det gick så långt att de gick in och förstörde träningarna, körde moppe över planen och sånt. Jag tog initativet till att vi skulle vara där vid alla träningstillfällen och nu har vi fått lugn på det hela. Jag tror att det hjälpte att vi bara fanns där, att de såg att det fanns fler vuxna på plats gjorde skillnad.

Sin egen fotbollskarriär: Jag var snabb men inte så teknisk.

Om Nackdala AIS: Jag växte upp den andra sidan spåret och kände att vi inte riktigt fick vara med Tumba så jag startade vårt eget lag. Det finns ju kvar än idag.

Leif Magnusson. Foto: Sara Ringström

Fotbollens eldsjälar ska utses

Sverige United är en obunden stiftelse som stöttar eldsjälar och föreningar som välkomnar nyanlända svenskar till fotbollens gemenskap.

Vinnaren bland de elva finalisterna utses på en gala den 15 februari på Operaterrassen.

Läs mer om Leif Magnusson och de andra finalisterna på sverigeunited.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.