Leila Karchaoui, 35, tycker att vi är dåliga på att ta tillvara allas kompetenser i samhället och har skapat eventet "Tillsammans bygger vi broar", som hon finansierar ur egen ficka. Foto: Sacharias Källdén

Leila vill bygga broar mellan generationer

Efter att själv ha blivit lämnad av sina föräldrar och uppfostrad av sin morfar i Tunisien vill Leila Karchaoui öka förståelsen mellan yngre och äldre generationer. Nu har hon skapat en särskild mötesplats.

  • Publicerad 17:50, 25 apr 2018

När Leila Karchaoui var sex år blev hon lämnad av sina föräldrar hos sin sextioårige morfar i Tunisien, en framgångsrik entreprenör som lärde henne att följa sina drömmar.

– Tanken var att jag skulle stanna där i ett år men jag kom inte tillbaka till Sverige förrän jag fyllde fjorton. Då hade mina föräldrar skilt sig och jag bytte ett sovrum med utsikt över medelhavet till en madrass i köket hos mamma i Fisksätra.

Leila hade svårt att anpassa sig till sitt nya liv i Sverige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Som tur var hade morfar lärt mig att äga mina tankar och mitt känslosystem för att kunna påverka mina drömmar och det var precis det jag gjorde.

21 år gammal tog karriären som ekonom fart. Idag, 15 år senare, har hon byggt upp och expanderat en rad olika företag både i Sverige och utomlands samt nominerats till framtidens kvinnliga ledare 2016.

"Vi behöver inte fler poddar"

I våras blev Leilas morfar svårt sjuk och hon förstod att hon snart skulle mista sin stora förebild. Men mitt i sorgearbetet bestämde hon sig för att hon skulle träffa 60 män över 60 år, allt för att träffa fler förebilder som liknade morfar.

– Flera föreslog att jag skulle skriva en bok eller göra en podd om det hela. Men vi behöver inga fler böcker eller poddar. Vi har slösat så mycket på det humana kapitalet redan. Vi behöver social kontakt.

Mötena med männen väckte en idé. Leila hade själv haft förmånen att umgås med äldre, erfarna och kompetenta människor som bidragit till hennes egen framgång både privat och på jobbet. Nu skulle hon se till att andra unga människor också fick den erfarenheten.

– Många unga behöver en äldre person som de ser upp till och äldre personer behöver någon att dela med sig av sina erfarenheter till. Det är slöseri med kunskap, erfarenhet och potential att inte bygga broar mellan dessa.

"Folk frågade om jag var galen"

Leila, som numera bor i Farsta, sa upp sig från sin tjänst som redovisningschef och financial controller på Kronans Apotek och startade "Tillsammans bygger vi broar", ett event där unga och gamla kan lära sig av varandra och öka den humana hållbarheten i Sverige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Folk frågade om jag var galen och jag svarade ja. Human hållbarhet handlar om att stärka människans fysiska och psykiska hälsa för att ha ett hållbart liv med mer glädje, högre resultat både privat och på jobbet, säger Leila Karchaoui och fortsätter:

– Jag trodde på min idé och nu står vi här med ett fullproppat schema, med fantastiska föreläsare och nätverkare som också strävar mot samma mål – att bygga broar mellan generationerna.

Tillsammans bygger vi broar

"Kvällen är till för dig som vill få inspiration att bidra och göra skillnad för andra människor, som vill träffas och nätverka, som vill bygga broar, med människor med olika kompetens, från olika branscher och från olika generationer. Som vill vara med och höja den humana hållbarheten, i din organisation, på ditt företag och överhuvudtaget i vårt samhälle", skriver bygg broar på sin hemsida.

Allt överskott från kvällen går till olika initiativ för att förebygga psykisk ohälsa.

Plats: Hotel Rival, Mariatorget 3, Stockholm.

Datum: 7 maj

Tid: 18:30-21:45

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

P-avgiften höjs med över hundra procent

Nyheter Mycket dyrare att parkera för vissa Björkhagenbor En chockhöjningen av p-avgifterna i Björkhagen får boende att reagera. Men hyresvärden menar att det inte är några konstigheter.onsdag 16/1 11:49

Apotek i Söderort stängt efter rån

Nyheter Gärningsman hotade till sig medicin Apoteket i Skarpnäck håller stängt fram till eftermiddagen efter ett rån igår.onsdag 16/1 11:41