Hästfrälst. Lena Linn (till vänster) är generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten, som tillsammans med Försvarsmakten huvudaktör för vaktparaderna. Foto: Mikael Andersson

Lenas hästjobb för högvakten framåt

Många håller nog med om att den beridna högvakten är en mäktig syn på Stockholms gator. Vi följde med Lena Linn, generalsekreterare och Kälvestabo, in bakom kulisserna.

  • Publicerad 12:05, 24 maj 2019

Boss. Kälvestabon Lena Linn är generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten och tar med oss in bakom kulisserna. Foto: Mikael Andersson

Det råder full aktivitet vid stallarna hos beridna högvakten på Östermalm. Det är dags för vaktskifte vid Stockholms slott och ett 50-tal hästar, 18 musiker och ett 30-tal soldater gör sig redo inför paraden dit.

Livgardet grundades 1521 av Gustav Vasa och den beridna högvakten har funnits i sin nuvarande form sedan 1906. Det hela är "steeped in tradition", enligt Lena Linn, Kälvestabo och generalsekreterare för Föreningen för den beridna högvakten.

– Vårt uppdrag är att tillhandahålla 75 brukbara hästar till Försvarsmakten och vi samarbetar även med Hovstallet vid korteger och större parader. Vi är en ideell förening som köper in och tränar hästarna, säger hon.

Maffigt. Musikerna som spelar signalinstrument rider på hästar av rasen Altkladruber, skimlar (vita hästar) som köps in från Tjeckien. Foto: Mikael Andersson

Viktiga uppdrag

Det var 1985 när Försvarsmakten behövde dra åt svångremmen och därför skulle lägga ner hästverksamheten som några eldsjälar startade föreningen. Hästarna går ungefär 40 vaktparader per säsong och deltar i korteger vid statsbesök, på nationaldagen, vid Riksmötets högtidliga öppnande och såklart – vid kungliga bröllop.

– När kronprinsessan Victoria gifte sig hade hästarna på sig skor av silver, säger Lena Linn.

Soldaterna som jobbar här gör antingen lumpen eller är anställda av Försvarsmakten till Livskvadronen, den beridna delen av Livgardet. Att det handlar mycket om traditioner syns både på ryttare och hästar. Soldaterna bär sablar under ritten (vid slottet har de skarpa skjutvapen). Bakom hästarnas sadlar ligger hoprullade filtar som ska symbolisera de som användes förr i tiden när de sov ute i fält.

Beroende på hästens ålder kan det ta från fyra månader upp till ett år att utbilda dem för uppdraget. De flesta av högvaktshästarna är svenska varmblod och ska då vara fuxar, alltså med brun päls och man, och runt 170 centimeter i mankhöjd.

Signalhästarna, som bär blåsinstrumenten, är Altkladruber som köps in från Tjeckien. Nästan längst fram i paraden går pukhästarna. De är Shirehästar – världens största hästras.

– Det gäller att hästarna har ett stabilt temperament för att passa här så vi testar dem på olika sätt. Alla hästar är valacker (kastrerade hingstar, reds anm). De ska kunna hålla fokus på uppgiften så därför passar inte ston, som är brunstiga i perioder, eller hingstar, säger Lena Linn.

Tradition. Både ryttare och hästar är iklädda detaljer som vittnar om traditionen bakom den beridna högvakten. Foto: Mikael Andersson

Nya gardet

På ridbanan tränar praktikanten Jesper Lång den nya Shirehästen Eric. Han ska ta över när Oden, en av pukhästarna, går i pension.

– Jag går på ett hästgymnasium så jag rider inte med i själva paraderna, utan tränar hästarna. Det har blivit så att jag har ridit Eric ganska mycket, vi passar bra ihop, säger Jesper Lång.

Idag får Eric hänga med gänget innan de går iväg på paraden för att långsamt vänja sig vid proceduren. Vid hans hals hänger gröna plasthinkar med godis – istället för de stora trummorna.

– Det är häftigt att rida en så här stor häst. Det är som att jämföra en sportbil med en lastbil, säger Joel Eliasson som rider Tor, en av pukhästarna.

Det börjar dra ihop sig och soldathästarna ställer upp sig på grusplanen för en sista inspektion. Musikkåren stämmer upp i stycket "För ridkonsten". Hovar putsas, sablar svingas och sedan går paraden iväg ut genom valvet.

– Visst är det häftigt? Det här är ett drömjobb, säger Lena Linn.

Besök hos Lena Linn, generalsekreterare för beridna högvakten Foto: Mikael Andersson

Preppar. Allt ska glänsa, till och med hästarnas hovar som tjäras och oljas in före vaktparaden. Foto: Mikael Andersson

Beridna högvakten grundades 1906

Ca 100 hästar bor här, varav 25 stycken tillhör Stockholmspolisen.

Beridna högvakten genomförs av Försvarsmakten, Livgardets Dragonmusikkår  och Föreningen för den Beridna Högvakten.

Föreningen är ideell och finansieras av sponsorer, privata donationer och medlemsavgifter. De har 25 000 medlemmar och som medlem i föreningen är du med och delar på ägandet av hästarna.

Varje år döps "Hela Sveriges Häst". Fram till 26 maj kan alla som vill rösta på namnförslagen på Beridna högvaktens hemsida till årets häst som går under arbetsnamnet F1. Vad som blir det nya namnet förkunnas den 4 juni.

Säsongen pågår från slutet av april till början av september, med fyra veckors sommarlov för hästarna. "De får gå utan skor och alla hästar beter sig som föl och springer runt när de släpps ut på sommarbetet", säger Lena Linn.

1956 brann det gamla ridhuset ner och det provisoriska ridhuset som byggdes då blev kvar till 2015. Då byggdes det nuvarande ridhuset som är ett av Europas största och är 90 X 24 meter.

Visa merVisa mindre

Stämning. Även för ryttarna är vaktparaderna speciella, trots att de genomför runt 40 stycken per säsong. Foto: Mikael Andersson

Stort. Ridhuset som byggdes 2015 är Europas största och mäter 90X24 meter. Foto: Mikael Andersson

Det här är Lena Linn

Bor i Kälvesta, Vällingby.

Generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.

Favorithästen i stallet är D´Avicii

Vann Hubertusjakten (ridtävling i terräng som går ut på att fånga en rävsvans) 1993.

Håller också jympapass på Friskis&Svettis i Abrahamsberg.

Visa merVisa mindre

Redo. Dags för de runt 50 ekipagen att gå vaktparaden till Slottet, där vaktskiftet ska ske. Foto: Mikael Andersson

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt