Lennart Käll: Samhället sviker brottsoffren

Tre år har gått sedan företagsledaren Lennart Käll överfölls och rånades vid sitt hem på Ekerö. I dag engagerar han sig för att samhället ska ta ansvar för alla brottsoffer. – Många där ute har det jobbigt.

  • Publicerad 01:15, 22 apr 2019

Jag blir gärna ett ansikte åt andra brottsoffer.

I lördags var det tre år sedan Lennart Käll rullade i väg med sin svarta Audi från villan i Närlunda, på väg till dåvarande vd-jobbet på Svenska spel. Men en man rusade fram till bilen, riktade en pistol mot honom, bakband händerna och krävde att få tre miljoner kronor.

Två män dömdes så småningom till fängelse för bland annat rån. De dömdes även att betala skadestånd på drygt 52 000 kronor till Lennart Käll.

Slutet gott, allting gott. Eller?

Nja, för Käll blev händelsen inte bara en traumatisk upplevelse. Den fick honom också att efterhand reagera på hur samhället ofta lämnar brottsoffer åt sitt öde.

"Finns ingen brottsoffervård"

– Mitt liv har gått från att vara rädd till att vara förbannad. Vi behöver en ökad trygghet för alla brottsoffer i det här landet, det finns många där ute som har det jobbigt.

I dag föreläser han allt oftare om just hur brottsoffers situation ser ut.

– Brottsofferjourens resurser är begränsade. Kriminalvården hjälper de dömda att komma tillbaka och leva ett normalt liv, vilket i sig är bra, men det finns ingen brottsoffervård som med automatik hjälper de som blir drabbade, det måste man fixa själv.

Lennart Käll vill se mer stöd när det gäller säkerhet, trygghet, psykologhjälp och ekonomisk hjälp. Utbetalningar av skadestånd borde exempelvis ske direkt och Kronofogden borde på uppdrag av staten driva in det från den dömde, menar han. 

– Är du misshandlad, våldtagen och sönderslagen ska du alltså själv vända dig till Kronofogden och dra in pengar för att kunna vårda dig. Det är helt absurt. Som drabbad kan det vara svårt att hitta den kraften.

Fick själv mycket stöd

Lennart Käll är noga med att poängtera att hans frustration inte handlar om honom själv. Han fick mycket stöd och hjälp efter överfallet.

– Jag själv har haft ett fantastiskt bra stöd genom mitt jobb och min familj. Men det har inte alla. Så ingen offerkofta på mig, men jag blir gärna ett ansikte åt andra brottsoffer.

Att dömda gärningsmän länge kan få gå ute i det fria i väntan på fängelsestraff är en annan sak som Lennart Käll har reagerat starkt på. I hans eget fall gick förövarna fria i åtta månader och väntade på sina straff. Familjen hade bra personskydd, men det är långt ifrån alla som har, menar han.

– Den som döms till fängelse ska stanna i fängelse. Man ska inte släppas fri. Det är också helt absurt.

Gav ut bok

Den mångfaldiga utsatthet som brottsoffer drabbas av tog Lennart Käll upp både i sitt sommarprat i juli 2017 och i sin bok ”Bakbunden”, som gavs ut samma år.

– I början var jag tyst medialt, men sedan kände jag att jag ville göra något. Man kan inte gömma och glömma, det går inte. Så jag har engagerat mig mer och mer i takt med att jag har fått förfrågningar om intervjuer i media. Och det har fortsatt med föreläsningar för företag och organisationer.

Chefsposten på Svenska spel lämnade han på eget initiativ förra sommaren. Numera satsar han främst på sina sex olika styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i Sveriges Radio, vice ordförande i Länsförsäkringar och ledamot i SJ.

– Det hade ingenting med överfallet att göra. Jag ville göra något nytt och fokusera på styrelseuppdrag och att coacha andra chefer.

Hur påverkad är du av den här händelsen i dag?

– Man värdesätter saker på ett annat sätt, det har jag gjort sedan den dagen och jag har nog blivit en bättre människa. Jag försöker tänka bort, men det går inte alltid. Man får lära sig att förhålla sig till det.

Risk vid hemmet

Varje gång han närmar sig eller lämnar hemmet kommer fortfarande stresspåslaget, berättar han. Men säkerheten runt bostaden är högt prioriterad.

– Det är ofta vid hemmet det händer. I takt med mindre kontanter i samhället ökar risken, särskilt om man är företagsledare, en publik person eller har mycket tillgångar. Det är nog tyvärr något vi får lära oss att hantera. Lägg därtill den nya kriminaliteten med bland annat cyberattacker på företags databaser och kundinformation i syfte att utpressa eller sabotera, det är något vi kommer se mer av och som vi behöver skydda oss mot.

Men ni bor kvar på Ekerö?

– Ja, vi har sagt hela tiden att vi inte ska flytta på oss på grund av den händelsen. Ingen annan ska få bestämma hur vi ska göra. Men vi har en bra säkerhetsapparat runt huset, vi känner oss trygga, säger Lennart Käll.

Lennart Käll

Ålder: 60

Bor: Närlunda på Ekerö

Yrke: Var vd för statliga spelbolaget Svenska spel under åren 2011-2018. Han har tidigare haft befattningar och vd-poster inom bland annat Trygg-Hansa, SEB-koncernen, Ica-banken, Ticket Travel Group och Wasa Kredit. I dag sitter Käll i sex olika bolagsstyrelser och är bland annat ordförande i Sveriges Radio, vice ordförande Länsförsäkringar och ledamot i SJ.

Lång rättsprocess mot förövarna

Rättsprocessen efter attacken mot Svenska spels vd Lennart Käll den 13 april 2016 pågick i nästan ett år. Gärningsmännen nekade till brottet hela vägen till Högsta domstolen. De två männen, i dag 33 och 40 år gamla, greps snabbt efter överfallet.

Tack vare att ett vittne noterade registreringsnumret på en av gärningsmännens hyrda bilar leddes polisen till Märsta och kunde redan samma dag gripa 40-åringen i hans bostad. 33-åringen greps på sitt jobb två dagar senare.

Åklagaren menade att männen hade visat synnerlig råhet. Som bevisning i förundersökningen fanns såväl dna-spår som bilder från övervakningskameror.

I augusti 2016 dömdes de mot sitt nekande av Solna tingsrätt till fyra respektive två och ett halvt års fängelse för överfallet. Motivet ska ha varit en spelskuld och att Käll, i egenskap av Svenska spels vd, skulle straffas för det.

Bägge männen dömdes för rån, medan 40-åringen även dömdes för övergrepp i rättssak. De dömdes även att betala skadestånd på drygt 52 000 kronor till Lennart Käll.

Men några veckor senare överklagades domen av alla parter. Åklagaren ville att hovrätten skulle ändra rubriceringen till grovt rån och därmed även skärpa straffen. De två dömda männen menade å andra sidan att bevisningen inte höll och yrkade på att hovrätten skulle ogilla åtalet.

Vad det gäller 40-åringens agerande och avsikter gjorde hovrätten i januari 2017 samma bedömning som tingsrätten och dömde mannen återigen för rån. Hovrätten menade dock att straffvärdet skulle vara lägre och krympte därför fängelsestraffet till tre år och sex månader.

40-åringen överklagade även hovrättens dom med motiveringen att han blivit oskyldigt indragen i händelsen. Men Högsta domstolen valde i februari 2017 att inte ge prövningstillstånd. Därmed vann domen laga kraft.

Den 33-årige mannen dömdes i tingsrätten för rån, medan hovrätten ändrade rubriceringen till medhjälp till försök till grov utpressning. Därmed sänktes hans straff till fängelse i ett år och sex månader. Han överklagade inte hovrättens dom.

KRÖNIKA: Hösten är mer nystart än årsskiftet

Krönika Drygt två veckor har gått sedan vi drog igång andra halvan av tidningsåret här på MälaröDirekts redaktion. Vi har samma arbetsplats, rutiner och personal som när vi för några veckor sedan stängde ner...fredag 16/8 7:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt