Maria Donis, vd, Svensk fågel Foto: Hans Carlén

”Lettisk kyckling ett tråkigt beslut”

Branschorganisationen Svensk fågel är starkt kritisk till mängden importkyckling i Väsbys kommunala serveringar och menar att kvaliteten är sämre än i svensk kyckling. – Trots att de inte uppfyller samma krav som den svenska marknadsförs dessa ibland som jämbördiga, säger organisationens vd Maria Donis.

  • Publicerad 06:15, 24 sep 2017

– Man behöver inte åka till Skåne för att köpa svensk kyckling. Det finns även kycklinggårdar i närområdet till Upplands Väsby, säger branschorganisationen Svensk fågels vd Maria Donis i ett långt mejlsvar angående Vi i Väsbys artiklar.

Hon reagerar på att kommunpolitikern Maria Tuvesson (MP) och Fazers representant Jim Nilsson försvarar Upplands Väsbys importkyckling från Lettland. Det går helt emot den svenska regeringens ambition att utveckla landsbygden.

– Att välja kyckling från Lettland i stället för närproducerad kyckling är därför ett tråkigt beslut av Upplands Väsbys beslutsfattare.

Hon menar att importkyckling inte når upp till samma standard som svensk kyckling. Enligt henne är det svårt för kommuner att följa upp om leverantören håller de krav som utlovas. Därför tror hon inte att det är möjligt att Fazers importerade lettiska kyckling, trots garantier, håller samma standard som svensk kyckling certifierad enligt Svensk fågel.

– Hittills har jag inte stött på ett land eller producent som följer alla de svenska omfattande kraven, såväl när det gäller djurvälfärd, djurhälsa, livsmedelssäkerhet eller miljökrav. Och jag vill understryka att Upphandlingsmyndighetens kriterier för inköp av kyckling inte motsvarar de svenska kraven. Sveriges kommuner och landsting har skickat experter till Litauen för granskning, och man har även försökt komma in på en thailändsk anläggning, men som jag förstått inte gått att genomföra.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Cykelväg till Kairo kan vara klar till sommaren

Nyheter "En besvikelse att projektet försenats" Nu är arbetet med en gång- och cykelväg till Kairo i gång. Förhoppningen är att den ska vara klar till badsäsongen – men det har varit många hinder på vägen.torsdag 27/2 16:00

Åtta bilar i masskrock på E4 vid Upplands Väsby

Nyheter Mycket halt på torsdagsmorgonen Ett flertal bilar var inblandade i en krock på E4 vid Upplands Väsby på torsdagsmorgonen. Det var mycket halt på platsen.torsdag 27/2 7:42

Nej till kommunal hemtjänst i Upplands Väsby

Nyheter "Förenat med alltför stora kostnader" Det blir ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Det står klart sedan frågan väcktes på måndagens kommunfullmäktige.onsdag 26/2 16:00
Stockholm Direkt