Levande julkalendern är tillbaka i Gamla stan

Vad har Figge Norling, Östermalms-tanter och nyanlända gemensamt? Det och mycket mer får du reda på när fönsterluckorna i Gamla stan återigen öppnas upp i den levande julkalendern.

  • Publicerad 19:14, 29 nov 2017

Levande julkalendern...

...pågår varje dag fram till 24 december. Ett fönster om dagen öppnas upp i Gamla stan, där det bjuds på kvartslånga musik- och berättarframträdanden.

...deltar bland andra Samuel Fröler, Irma Schultz och Roland Pöntinen

...arrangeras av Mäster Olofsgården, en kulturell mötesplats i Gamla stan.

...hela programmet hittar du här.

För trettonde året i rad har det blivit dags för den levande julkalendern i Gamla stan, där ett fönster om dagen öppnas upp runt på ön så att förbipasserande kan avnjuta olika live-framträdanden. En av de som deltar i år är skådespelaren Figge Norling.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, och så tycker jag att mer gratis kultur behövs. I år sympatiserar jag också mycket med budskapet i det jag ska framföra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Figge slår upp fönstret är det med en ny tolkning av Karl Bertil Jonssons julafton. Projektet har initierats av operasångerskan Mette af Klint, som vill förena sitt intresse för sång med att göra något för de nyanlända som kommit till Sverige. Resultatet blev kören Snäll rebell, som består av hälften nyanlända och hälften etablerade körsångare. Tillsammans med Figge Norling kommer de att framföra ett smakprov från en kommande föreställning

"Vill spegla samhället idag"

Att det blev just Karl Bertil Jonssons öde som gruppen ska bita tag i, föll sig naturligt enligt Mette.

– Mitt mål var att skapa en kör som speglar samhället idag, både när det gäller social bakgrund, nationalitet, åldrar och var man bor. De här olika grupperna behöver möta varandra mer, och kören fungerar som just en sådan mötesplats, säger hon och fortsätter:

– Karl Bertil Jonsson var på många sätt också en social entreprenör som inte var rädd att möta och nätverka med människor med olika bakgrund. För att göra den berättelsen rättvisa idag krävs att ensemblen speglar just dagens samhälle.

Debaser vill öppna ny bar – på vattnet

Häftig smältdegel

Exakt hur de sextio körmedlemmarna, som Figge Norling beskriver som en "häftig smältdegel av ensamkommande flyktingbarn och Östermalms-tanter", ska få plats i ett fönster är dock ännu höljt i dunkel.

– Haha, ja detaljerna är inte helt klara. Men jag hoppas att vi kan bidra till att de som kommer påminns om att se människorna omkring sig istället för att köpa massa julklappar, säger Figge.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.