L är kritiska mot att gokartbanan i Stäket kan stänga för att göra plats åt Järvakilen. Foto: Emelie Henricson

Liberalerna: Lägg inte ner motorbanan i Stäket

Gokartbanan i Stäket ska göra plats för Järvakilen. Nu protesterar Liberalerna i Järfälla mot stängningen av banan. "Det är helt absurt", säger Nikoletta Jozsa, gruppledare (L).

  • Publicerad 11:22, 27 sep 2016

Vi vill se ett omtag, där vi utreder hur vi kan lösa det här på ett annat sätt för att banan ska få vara kvar. Att flytta banan kommer att kosta många miljoner.

Vi har tidigare rapporterat om Järfälla motorklubb som kan tvingas flytta på sig när Järvakilen ska dras på den plats där gokartbanan ligger idag.

Det för att det samtidigt ska byggas ett nytt verksamhetsområde i närheten i Stäket.

Tidigare har Kristdemokraterna i kommunen protesterat mot beslutet. Nu kritiserar Liberalerna att kommunen, som genom Sollentuna häradsallmänning äger marken tillsammans med flera andra, vill stänga banan.

– Det finns ett stort intresse för motorsport i Sverige och det här är en etablerad bana med många medlemmar i klubben. Det måste finns valfrihet inom sport och fritid, alla vill inte spela fotboll och ishockey, säger Örjan Andersson (L), ledamot i kultur, demokrati- och fritidsnämnden i ett uttalande.

"Vi vill se ett omtag"

Nikoletta Jozsa (L), gruppledare för partiet i kommunen, säger att de inte motsätter sig att det nya verksamhetsområdet byggs, men att det inte borde betyda att banan stängs.

– Vi vill se ett omtag, där vi utreder hur vi kan lösa det här på ett annat sätt för att banan ska få vara kvar. Att flytta banan kommer att kosta många miljoner. Och ska man då flytta dem bara för att plantera träd där idag, då får vi titta på hur vi kan göra det på ett annat sätt, säger hon.

Motorklubbens avtal med Sollentuna häradsallmänning kommer inte att förlängas. Hur ser deras chanser att bli kvar ut?

– Inget är klart förrän det är klart. Vi har sett flera exempel på det, som Veddestabron. Där var avtalet klart och man avbröt det och gjorde om. Samma sak med läktarna i simhallen. Vi är väldigt kritiska till att man gör på det här sättet. Det här gör att man diskriminerar en sport.

Är ni beredda att gå in med pengar och hjälpa motorklubben att hitta en ny bana?

– Helt ärligt tycker jag att det är absurt att en fungerande verksamhet som finns på en bra plats ska flyttas för 30 till 40 miljoner kronor av Järfällas skattepengar. Vår enda linje är att banan ska vara kvar och att man ska bygga kring det.

Har ni ett konkret förslag på hur det ska göras?

– Nej, man får gå tillbaka till planeringsbordet och titta på alternativ till hur vi kan göra för att den gröna kilen ska bevaras samtidigt som det flyttar dit företag och motorbanan blir kvar.

Så här sa kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) tidigare under hösten om varför den gröna kilen måste dras just där banan ligger idag:

– Det är det området som finns. Länsstyrelsen ställer krav på längd och bredd och det är anledningen till att vi inom Järfälla kommun ser att vi behöver den här marken.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förbipasserande stoppade våldtäktsförsök

Nyheter Person som passerade ingrep och avbröt överfall En kvinna blev påhoppad av en man på en gångbana i västra Stockholm. En förbipasserande lyckades dock avbryta överfallet.torsdag 13/12 7:56

Oppositionen: Det vill vi lägga pengarna på i Järfälla

Nyheter S, MP och V lägger gemensamt budgetförslag Liksom Alliansen lägger den rödgröna oppositionen mest krut på skolan i sitt eget budgetförslag. De vill också fortsätta bygga bostäder och införa bostadsgaranti för unga.onsdag 12/12 16:17