Bengt Porseby (L) vid Svandammen som han tror skulle bli ett ställe för drickande om Systembolaget öppnar i Spånga. Foto: Sofia White

Liberalerna säger nej till ett systembolag i Spånga

Miljöpartiet och Moderaterna är överens om att Systembolaget borde öppna i centrum. Men Liberalerna säger nej, de fruktar kröka vid Svandammen.

  • Publicerad 15:04, 23 feb 2016

Har man ett systembolag är det snabbt att gå och hämta en flaska och sätta sig här i parken. Det vill jag slippa se.

Många Spångabor suktar efter ett Systembolag i Spånga. Andra inte alls. Frågan är inte en stadsdelsnämndsfråga, men den har aktualiserats i och med att miljöpartister och moderater gått ut med att de gemensamt ska uppvakta Systembolaget i frågan i mars.

Nu ger sig Liberalerna in i debatten med ett bestämt nej.

– Vi i Liberalerna är helt emot det, säger Bengt Porseby (L) som markerar att han inte tycker att frågan är en angelägenhet för politikerna i stadsdelsnämnden.

Ordningen vid Svandammen

Liberalernas starka åsikt grundar sig bland annat i en oro för vad som skulle kunna ske med ordningen i centrum och vid parken Svandammen.

– Har man ett systembolag är det snabbt att gå och hämta en flaska och sätta sig här i parken. Det vill jag slippa se. Svandammen ska vara en oas för de som inte har villa. Folk ska kunna sitta här i ro och njuta av naturen, säger Bengt Porseby.

Liberalerna tror dessutom att ett bolag riskerar att skapa parkeringskaos i Spånga centrum.

Är det liberalt att säga nej till bolaget?

– Frågan är befogad, men att värna om andra människor är också en liberal tanke. Därför har vi tagit den ställningen i alkoholfrågan, säger Bengt Porseby.

Socialdemokraterna utan åsikt

Socialdemokraterna vill helt hålla sig utanför frågan tills vidare.

– Bland oss finns lika många åsikter som det finns socialdemokrater. Skulle det bli en stadsdelsnämndsfråga skulle vi självklart ta ställning. Men just nu är vi utan åsikt, säger Anna Jonazon (S).

Läs mer: Så ska politikerna locka Systembolaget till Spånga

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

100 meter bro lyfts på plats i natt

Nyheter Milstolpe för nya tvärbanan Det har varit många turer kring tvärbanans nya Kistagren och processen har dragit ut på tiden. Men natten till onsdag når bygget en viktig milstolpe, då en del av tvärbanebron vid Bromma blocks sätts...tisdag 19/3 16:32