Förfall. Huset som stått tomt i många år förekommer i en stor bedrägerihärva. Arkivbild. Foto: Uffe Lindeborg

Liberia ersätts efter huskapning i Djursholm

Paret som köpte Liberias ambassadvilla får nu ersättning. Även Liberias ambassad får ersättning från svenska staten.

  • Publicerad 12:00, 3 apr 2019

Liberias gamla diplomatvilla i Djursholm stod under 2017 i centrum för en omfattande härva som slutade med fängelsestraff för flera kända ekobrottslingar, som Danderyds Nyheter rapporterat om.

Bedragarna dömdes för att ha sålt villan till ett par för 9,2 miljoner kronor, utan staten Liberias vetskap, genom förfalskade handlingar.

Enligt stämningen fick Liberias ambassad vetskap om att villan, som stått tom i flera år, hade sålts via en artikel i Danderyds Nyheter.

Nu får både Liberia och paret som utnyttjats som brickor i bedragarnas spel statlig ersättning, enligt ett beslut fattat av Kammarkollegiet. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

LÄS ÄVEN: Fängelse för "La Reine-mannen" efter bedrägerihärva i Djursholm

LÄS ÄVEN: Ödehuset i Djursholm sålt efter 15 år: "Ren spekulation"

Liberias ambassad får 132 500 kronor i ersättning för ombudskostnader, medan paret som i god tro köpte fastigheten för nära nio miljoner kronor får 3,6 miljoner i kompensation. Paret har tidigare fått delersättning av kronofogden.

Bland de dömda i härvan fanns den så kallade "La Reine-mannen" och en man som 2015 dömdes till 3,5 års fängelse för att ha kapat de svenska finanstopparna Christer Gardells och Mats Arnhögs konton.

LÄS ÄVEN: Efter vår artikel: Köpet av ödehus i Djursholm misstänkt bedrägeri

LÄS ÄVEN: Fransman efterlyst efter bedrägerihärva med Djursholmsvilla

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt