Lida Värdshus inrymmer restaurang, samt konferens- och festlokaler. Foto: Anna Simonsson

Lida Värdshus får ny drift efter renovering

Nu söker Botkyrka kommun en nytänkande entreprenör som ska ta över Lida Värdshus. Målet är att skapa en mer hållbarhetsinriktad verksamhet med ekologisk och hälsosam mat.

  • Publicerad 14:05, 4 nov 2019

Efter att Hågelbyparken upphandlades till nya privata aktörer i våras sker nu samma skifte i Tullinge. Lida Värdshus har i flera år tid drivits i privat regi, men står inför en ny kommunal upphandling då avtalet med den nuvarande entreprenören har gått ut.

– Målet är att en entreprenör ska tillträda framåt vårkanten, efter att vi har genomfört renoveringar i värdshuset, säger Krister Kalte, vd på det kommunala bolaget Upplev Botkyrka AB som hanterar upphandlingen.

Nu är kommunen på jakt efter en engagerad entreprenör som ska ta över inte bara värdshuset utan också strandcaféet, konferensverksamheten samt vandrarhemmet.

– Vi vill ju ha en part som kan bidra till att Lida utvecklas. Vi är noga med att entreprenören som får uppdraget också anammar konceptet på Lida, vilket är aktiv avkoppling och hälsa. Vi tror att det går att göra mer i den riktningen, säger Krister Kalte.

Närproducerat och nyttigt

Kraven som ställs på entreprenören har konkretiserats extra tydligt inför den stundande upphandlingen.

– Det handlar om att maten till viss del ska bestå av ekologiska råvaror och det ska alltid finnas ett vegetariskt alternativ. Det ska vara nyttig mat och nyttigt fika. Det ska till exempel gå att välja sockerfri glass. Vi vill ta ett ansvar för att det utbudet finns, säger Krister Kalte.

Kalte tror inte att det kommer vara någon brist på intressenter.

– Jag tror det är ett intressant uppdrag där det finns en bra affär i grunden. Det är ett ställe som har stor potential.

Nöjda med privatisering

Att värdshuset sedan några år tillbaka drivs i privat regi ser kommunen som en lönsam modell.

– Det anses inte helt förenligt med ett kommunalt bolag att driva restaurangverksamhet, vi ska mer ta helhetsansvaret. Vi är övertygade om att det är en privat entreprenör som gör det här bäst, men i väldigt nära samarbete med oss, säger Krister Kalte.

Flera restaurangverksamheter i kommunen har under året upphandlats till nya privata aktörer. Hågelbyparken drivs numera av Stockholm Foods och kulturhuset Subtopias restaurang av Folkes.

Övergången har gått bra, men det har funnits utmaningar. I Hågelbyparken kom ett renoveringsbehov på köpet.

– Hågelby är ett mycket mer omfattande uppdrag. Då tar det lite mer tid innan allt sitter, säger Krister Kalte.

Anbudstiden för Lida värdshus går ut den 2 december.

Lida friluftsgård ligger ett stenkast från sjön Getaren. Foto: Lida.nu

Lida Friluftsområde

I Lida friluftsområde finns 35 kilometer motions- och skidspår, stigcykling, höghöjdsbana, vandringsleder och stigar. Lida Värdshus är beläget på höjden med utsikt över sjön Getaren.

Botkyrka kommun äger Lida friluftsgård och för ungefär 15 år sedan togs driften över av Upplev Botkyrka AB, ett bolag som ägs av Botkyrka kommun. Naturreservatet bildades av Botkyrka kommun 2010 och är 825 hektar stort.

Enligt Lida Friluftsgård har området cirka 300 000 besökare varje år.