STÖLDLIGA. Fem personer döms till utvisning efter stöldturné i somras. Foto: Sacharias Källdén

Liga döms för stöldturné i Stockholm

En stöldliga avslöjades av en städerska på ett vandrarhem på Södermalm. Nu har de fem personerna dömts i tingsrätten till fängelse och utvisning.

  • Publicerad 13:50, 24 okt 2019

Det var i somras som fem personer inledde en fyra dagar lång stöldturné i Stockholm. Men tjuvarna stoppades abrupt när en städerska på ett vandrarhem på Södermalm där de övernattade fattade misstanke om att det fanns stöldgods i ett av rummen.

Polisen kopplades in och hittade mängder av kläder, skor, väskor och plånböcker till ett värde av cirka 400 000 kronor, i rummet.

Att det var stöldgods rådde det inget tvivel om, eftersom många av varorna fortfarande var prismärkta och på en del satt larmbrickorna kvar.

Tagna på bar gärning

Alla fem personerna befann sig i närheten av vandrarhemmet. Tre av dem blev tagna på bar gärning med verktyg för att ta bort larmbrickorna.

Södermalmspolisen kunde genom butikers övervakningsmaterial bevisa att samtliga gjort sig skyldiga till två fall av stöld.

Alla fem dömdes för stöld och grovt häleri av Stockholms tingsrätt i slutet av september.

Samtliga döms till utvisning. Två av dem ska dock avtjäna ett tio månader långt fängelsestraff innan de utvisas. Ingen av personerna har någon koppling till Sverige och de döms även till inreseförbud i fem år.

– Det är svårt att få fast dessa ligor, när vi har lyckats identifiera dem på övervakningsfilmer har de många gånger redan lämnat landet. I det här fallet fick polisen tips från allmänheten och kunde snabbt avbryta deras framfart, säger Monica Krüger gruppchef, Internationella brottsnätverk (IBN) på gränspolisenheten, i ett uttalande.