Knutpunkt. Många unga hänger i och passerar Liljeholmen varje dag. Stadsdelen vill att de ska ha ett aktivitetshus att gå till. Foto: Sacharias Källdén

Liljeholmen ska få aktivitetshus för unga

I flera år har det snackats om en ny ungdomsgård i Liljeholmen, där flera tusen tonåringar går i skolan, passerar och hänger varje dag. Nu är en lokal på gång.

  • Publicerad 11:43, 7 okt 2019

Trots att runt 3 500 ungdomar går i gymnasiet i Liljeholmsområdet och att centrumet drar till sig unga från hela stan finns det idag inget ställe för tonåringar att ses på. I alla fall ingen plats där man kan vara utan att köpa något.

Amos kiosk är Liljeholmens ungdomsgård

Att det behövs en ny samlingsplats för unga, konstaterade stadsdelen redan 2017, särskilt sedan två fritidsgårdar, vid Telefonplan och i Axelsberg, lagts ner.

Svårt att hitta lokal

Fokus har varit att hitta en ny lokal i Liljeholmen men det är svårt, konstaterar Anna William Olsson på stadsdelsförvaltningen.

– Vuxna tycker generellt att det är lite otäckt med ungdomar och att ha en ungdomsverksamhet, till exempel i en bostadsrättsförening, är inte så populärt. Men nu är vi nära en lösning, säger hon.

Senare i höst hoppas stadsdelen att ett hyresavtal är klart. Fram tills dess är adressen man tittar på hemlig.

Men redan nu är det klart att det inte ska bli en öppen fritidsgård med några soffor och ett pingisbord där man bara kan hänga. Istället ska stadsdelen öppna ett aktivitetshus, där ungdomarna ses för att göra saker tillsammans. Det kan handla om laga mat ihop, att jobba i en musikstudio, få läxhjälp eller att idrotta, enligt Anna William Olsson.

– Att bara hänga är inte så populärt längre. Många unga idag vill umgås och göra något efter skolan. Sen är de hemma och hänger i sociala medier eller iväg på en aktivitet, säger hon.

Risk för droger och stök

Att ha ett mer allmänt öppet häng för också med sig en risk att lagning och stök flyttar in från torget till ungdomsgården, menar Anna William Olsson.

Så säger unga i Liljeholmen om det ökande knarkandet

– Risken är att unga som till exempel har svårt att vara hemma, som har högre riskfaktorer, söker sig dit för att samlas runt något negativt. Det kommer att bli en utmaning att få med dem i de här aktiviteterna men det är viktigt att det blir en kreativ och positiv plats, säger hon.

Hon understryker att ungdomsverksamhet inte startas för att lösa alla problem vid Liljeholmen.

– Vi ska ju inte samla in alla ungdomar där och låsa in dem i en verksamhet men vi vill vara en positiv kraft som kan leda ungdomar vidare till nya aktiviteter och intressen. Men vi kommer ju ha öppet en begränsad tid till exempel, säger Anna William Olsson.

Om lokalfrågan blir löst i höst räknar stadsdelen med att det tar ytterligare ett år innan verksamheten är kan dra igång.