Liljeholmsbadet som det sett ut sedan 1930 lär försvinna, men istället kan ett helt nytt badhus anläggas på platsen. Foto: Maja Brand

Liljeholmsbadet rivs – för att bli badhus igen

Stadens försäljning av Liljeholmsbadet på Södermalm har minst sagt dragit ut på tiden. Nu har man till slut inlett seriösa förhandlingar med en köpare, som vill använda platsen till att bygga ett nytt badhus.

  • Publicerad 16:42, 25 jan 2019

Det har nu gått tre år sedan staden beslöt sig för att stänga Liljeholmsbadet vid Hornstull på grund av det omfattande renoveringsbehovet. Summan, som uppskattades landa på 100 miljoner kronor, ansågs inte försvarbar gentemot andra verksamheter menade staden som tillslut klubbade igenom att badet skulle säljas. I maj i fjol avslutades budgivningen med bud från sju intressenter, däribland en aktör som ville göra om badet till kanotklubbhus, en annan som ville göra om badet till nattklubb – och så Liljeholmsbadets Vänner som lagt ett bud på 1 krona för att få driva vidare Liljeholmsbadet som just badhus.

Sedan dess har det dock varit tyst. Men nu har staden valt ut en aktör att gå vidare med, vilket Mitti var först med att rapportera.

Kallbadhus – igen

Den nya aktören är en av budgivarna från i fjol. Vem det rör sig om är ännu okänt, men klart är att nya Liljeholmsbadet i så fall kommer att vara ett kallbadhus.

–  Det här har tagit alldeles för lång tid. Vi går nu in i djupare förhandlingar med det tydliga målet att det här ska gå i lås. För oss är det viktigt att det ska fortsätta vara en plats för badande. Därutöver vill vi också säkerställa att det nya Liljeholmsbadet bidrar till en mer levande strandkaj med exempelvis restaurangverksamhet, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Så vill de rädda Liljeholmsbadet – för 1 krona

Aktörens plan är inte att renovera den befintliga huskroppen eller bassängen, utan att riva hela badet som det ser ut i dag och bygga en ny flytbrygga på platsen. Något som kan väcka ont blod bland de som tidigare protesterat mot försäljningen, med hänvisning till badets kulturhistoriska anor.

–  Att riva gamla lokaler som är en del av Stockholms historia ska vara det absolut sista alternativet, men tyvärr befinner vi oss i ett läge där det inte är realistiskt att renovera den här byggnaden. Istället för att skattebetalarna ska stå för en renovering på 100 miljoner kronor satsar vi på att en ny aktör får investera i platsen och samtidigt se till att badmöjligheterna är kvar, säger Dennis Wedin (M).

Tidsplan och övriga detaljer är för tidigt att gå ut med, enligt bostads- och fastighetsborgarrådet.

Förre badmästaren: ”Så kan vi rädda Liljeholmsbadet”