Marievik ska få pooler vid kajen i framtiden. Inspirationen kommer bland annat från Helsingfors, bilden till höger. Foto: Mostphotos

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.

  • Publicerad 10:00, 19 apr 2019

Planerna på höghus med cirka 1 000 nya bostäder i Marievik fick en törn för två år sedan då bland annat länsstyrelsen sa nej och det ritas just nu om. Samtidigt klarnar en annan del av projektet. För i samma veva som området görs om ska det också bli ett nytt stort utomhusbad.

Planen är tre bassänger. En grund plaskvariant för de yngsta, en på cirka en meters djup för de lite äldre och en 25 meters bassäng utan botten för vuxna och simkunniga.
Allt flytandes i vattnet intill kajen.

Höghusen vid Marievik fortfarande aktuella

– Det kommer vara sjövatten i bassängerna och de ska vara inhägnade utåt och under vattnet så man förstår att man ska bada i poolerna.  Det går ju en farled utanför så man ska inte kunna bada hur som helst, säger Britt Berntsson, landskapsarkitekt på exploateringskontoret.

Byggherrarna ska bygga badet och sedan överlämna det och all mark, som idag är privat, till staden. Då blir hela området, och badet, allmänt.

Inspirerade av Helsingfors

Bassängerna ska ligga där dagens marina finns eftersom den inte får plats i framtiden, enligt Britt Berntsson.

Nyligen var hon och några andra i projektet på en inspirationsresa till Helsingfors där ett liknande bad finns. Några problem med vattnet ska det inte vara.

– Miljöförvaltningen har tagit vattenprover i två års tid och på det sättet är det grönt ljus. Botten räknar vi inte med att man kommer ner till, det är fyra-fem meter djupt.

Men den som är badsugen får allt vänta en sisådär 5-10 år uppskattar Britt Berntsson.

– Det är långa puckar men vi tror det blir en fin kvalitet i området. Redan idag är det många som hänger vid bryggorna.