Dröjer. Utbyggnaden av Liljevalchs drar ut på tiden. Foto: Ylva Bergman

Liljevalchs utbyggnad försenas – igen

Utbyggnaden av Liljevalchs konsthall försenas minst ett år och väntas bli dyrare än det var tänkt från början. Men museichefen Mårten Castenfors tar det hela med ro. "I min värld går arbetet alldeles utmärkt", säger han.

  • Publicerad 14:05, 9 okt 2018

Det var förra sommaren som man började med utbyggnaden av Liljevalchs, en 2 400 kvadratmeter ny byggnad som kallas Liljevalchs +. Tanken var att den skulle kunna öppna för besökare våren 2020 men grundläggningsarbetet har stött på motstånd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Grundläggningsarbetet för den nya tillbyggnaden Plus har visat sig vara betydligt mer omfattande och komplext än vad som tidigare varit möjligt att bedöma. Samordning med SL kring att flytta på spåren som löper utanför har även tagit längre tid än planerat. Till detta kommer att fornlämningar funnits i schaktmassorna, något som förlängt arbetet ytterligare", står det i fastighetskontorets lägesrapport. Dessutom har man hittat mögel och svamp i restaurangen Blå portens yttertak.

Nu invigs utbyggnaden av Liljevalchs – utan "fånigt spadtag"

I lägesrapporten kan man också läsa att projektet kommer att bli dyrare än det var tänkt till följd av "husets komplexitet och den förlängda projekteringen".

– I min värld går arbetet alldeles utmärkt. När man gör ett konstverk för konst och dessutom hittat mögel och skeppsvrak är det klart att det kostar pengar, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Exakt hur dyrt det blir är inte klart. Prislappen för nybygget och renoveringen av befintliga lokaler har tidigare stigit och beräknades landa på 405 miljoner kronor, 139 miljoner mer än det var tänkt från första början.

Nu är planen att utbyggnaden ska vara klar i april 2021, men risken är stor för ytterligare förseningar. När man startade med utbyggnaden sa Castenfors att detta "blir ett fantastiskt projekt om gud är god".

– Gud var inte så god. Men när det här blir klart kommer det att bli otroligt vackert. Om femton år kommer ingen att bry sig om hur dyrt det blev eller hur lång tid det tog, säger Mårten Castenfors.

Blå portens renovering drar också ut på tiden. Våren 2019 beräknar man att inflyttning kan ske där.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tre skadade efter vansinnesfärd i innerstan

Nyheter Drograttfylla misstänks ligga bakom olyckan Efter en trafikolycka på Hornsgatan på Södermalm har tre personer förts till sjukhus. En misstänkt drograttfull kvinna ska ha kört in i en husfasad, rapporterar Aftonbladet.onsdag 17/10 19:10

Pekka Heinos klagomål stoppar kyrkklockor

Nyheter Tv-kändisen: "Tystnad är en bristvara i Stockholm" TV-kändisen Pekka Heino tröttnade på störande kyrkklockor. Ett bostadsklagomål senare så har grannkyrkan nu begränsat antalet ringningar.onsdag 17/10 18:42