Lilla Bagis nya ägare gör allt från grunden

Det populära kaféet Lilla Bagis har nya ägare. Nu ska Jaques Forest från Colorado och hans fru Carin använda alla sina kunskaper inom ekologisk och biodynamisk odling till att bjuda Bagisborna på bröd och mat från grunden.

  • Publicerad 19:43, 8 jan 2018

Lilla Bagis har funnits i Bagarmossen sedan 2011 och blivit ett populärt tillhåll för Bagisborna. Nu har Carin Blomberg Forest och hennes man Jaques Forest tagit över kaféet för att utveckla verksamheten.

– Jaques har tillbringat hela sitt liv inom matbranschen. Sedan flytten till Sverige har han varit bagare både på Bon Femme och på Rosendals trädgård. Han är driven och kreativ och drömde om att starta eget, nu fick vi chansen, säger Carin.

Dela kunskaper

Parets filosofi är hållbarhet, både socialt och när det kommer till råvaror.

– För mig är det jätteviktigt att stötta bönderna, använda deras sädesslag och förädla dem. Varenda litet steg är viktigt för processen. I våra bröd finns det bara vatten, olika spannmål, salt och naturliga bakterier. Samma bakterier som lever omkring oss hela tiden. Det är min passion, säger Jaques och tillägger:

– Jag har arbetat med allt från bönder och deras odlingar till vinförsäljning, diskare, servitör, hovmästare, bagare och allt möjligt. Carin har jobbat som organisationskonsult och med kommunikation. Vi har olika åsikter om allt och det är det som gör oss bra tillsammans, både som par privat och som partners i arbetet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jaques tror att miljötänket har slagit rot i Söderort och hoppas kunna ge och ta av den kunskapen.

– Vi kan skriva ekologiskt eller närproducerat på vad som helst egentligen. Men det är allas ansvar att ta reda på vad det är man köper. För mig är det viktigt att vara sann, både mot mig själv, de jag jobbar med och mina kunder. Caveat emptor - buyer beware”.

Öpnnar på torsdag

Sedan nyår har Jaques och Carin rustat upp lokalen, provbakat, fermenterat grönsaker, rostat korn och exprimenterat med malt och kaffe.

– Vi kommer utöka sortimentet med vårt eget kaffe här. Det finns lika mycket att säga om kaffe som om spannmål. Men vi har försökt ta fram ett kaffe som speglar mig och Carin och våra resor tillsammans. Lite choklad, lite kryddigt men utan syra, säger han.

På torsdag den 11/1 öppnar Lilla Bagis i ny tappning.

– Då kommer vi ha olika smörgåsar och bullar att ta med sig eller fika på här. Under tiden kommer vi utveckla menyn och bjuda på lättare luncher, säger Carin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nyöppning. Jaques Forest och Carin Blomberg Forest träffades i Vietnam, sedan dess har de hunnit bosätta sig i Sverige och besökt en hel del av världens länder. Nu har de ett eget kaffe som ska spegla deras resor. Foto: Jonna Claesson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00