”Ibland får man till det där, när ansatsen stämmer, och pendeln, man känner att allt sitter. Det är det bästa”, säger Tony ”Totte” Risshall, 72. Foto: Mikael Andersson

Lilla bowlingklubben från Stureby är bäst – i Sverige

Stureby bowling har hållit igång i över 70 år och har blivit en social träffpunkt för flera generationer Söderortsbor. Just nu är klubben dessutom bäst i Sverige.

  • Publicerad 16:10, 2 feb 2017

Det smäller när kloten slår i käglorna. Det är träningskväll för Stureby bowlingklubb i hemmahallen Högdalens bowlingpalatz. Klubben har tillgång till alla tolv banor och många av medlemmarna är där.

– Det gäller att hitta gränsen mellan där det är mycket olja och där det är lite, då går klotet bäst, säger Janne Wendel och drar iväg en strike.

Glöm lånade grejer som nästan passar och klot som mest rullar i rännan. Sådant kallas för ”lösspel” eller ”partybowling”, förklarar Janne. Här har alla har med sig egna klot, minst tre-fyra stycken, och skor. Bara kloten, eller ”bollarna” som de också kallar dem (jo faktiskt), är en hel vetenskap om ytskikt och kärna och hur hålen är borrade.

– Det beror på vad det är för underlag på banan vilket klot som passar bäst för dagen, förklarar klubbens äldsta medlem Tony ”Totte” Risshall, 72, medan han snör på sig bowlingskorna.

Han har varit med i klubben sedan 1960, då höll de till i Söderhallarna.

– Vi hängde där flera dagar i veckan och jobbade extra med att resa upp käglor, för det fick vi fick tre kronor i timmen. Stureby bowling tränade där så vi frågade om vi fick vara med. Sen dess har jag blivit kvar, säger han.

Växte upp i bowlinghallen

Stureby bowling har funnits sedan 1940-talet och var från början en del av Stureby sportklubb, 1977 bildade de en egen klubb. Genom åren har flera personer i samma familj, och olika generationer, spelat i Stureby BK och så är det fortfarande. Stämningen är familjär, alla känner alla.

Janne Wendel har hängt på Stureby bowlingklubb sedan han var liten, eftersom hans pappa var ungdomsledare i klubben, och började spela när han var 10 år. Nu är hans egen son Filip, 12 år, med i ungdomsgruppen.

Från början startades klubben av Sturebybor, idag kommer medlemmarna från olika delar av Söderort. De har tre seniorlag på olika nivå, ett juniorlag och ett antal motionsspelare, totalt 35 medlemmar.

Leder elitserien i bowling

Just nu är klubben bäst i Sverige, deras A-lag på nio personer leder elitserien i bowling. Resultaten har pendlat upp och ner genom åren men sedan 2010 ligger de i toppskiktet.

– Då började vi satsa på att få ihop ett lag som är tillräckligt bra för den här nivån. Bland annat värvade vi Dennis och ringde upp de vi ville ha med i laget, säger Janne Wendel.

Att värva landslagsspelaren i bowling, Dennis Eklund, som driver Högdalens bowlingspalatz, visade sig vara smart. 2012 tog de SM-guld i bowling. Vad klubben kunde erbjuda? ”Ett glatt gäng”, enligt Janne.

– Det har alltid varit bra stämning hos oss och det är mycket värt. Man spenderar så många timmar ihop. Det blir väldigt socialt. Dennis är stor del i att vi blivit så bra, han hjälper till med allt, teknikträning, klotkunskaper och lär oss sättet att lösa de olika banunderlagen.

Inte sällan stannar de kvar efter matcher och äter nåt ihop.

22 matcher per säsong

Även Dennis Eklund har bowling i blodet, hans mamma jobbade nämligen på Högdalens bowlingpalats.

– Jag är uppväxt här, jag fick femma för att jag hjälpte till och det räckte till flipperspelet på söndagarna. Nu driver jag hallen ihop med min bror, säger han.

A-laget spelar 22 matcher per säsong, många på andra platser i Sverige. Till det kommer träning cirka fyra dagar i veckan. Ibland är det hemmamatch i Högdalen.

– Då är det knökfullt härinne. Folk kommer från hela Stockholm för att kolla, och från andra bowlinghallar, säger Janne.    

Nästa match hemma är 2 april, tillägger han.

Dennis Eklund är före detta landslagsspelare i bowling och driver Högdalens bowlingspalatz. Här med Tony "Totte" Risshall och Janne Wendel. Foto: Mikael Andersson

Strike! Filip Wendel, 12, drar iväg klotet med stor precision. Foto: Mikael Andersson

”Jag brukar jämföra med när du köper däck till bilen, man väljer det som passar bäst för underlaget”, säger Dennis Eklund och drar iväg en strike. Foto: Mikael Andersson

Varje klot har olika egenskaper och passar olika bra till underlagen. Foto: Mikael Andersson

Vill ha fler juniorer

Stureby BK startades på 1940-talet och har 35 medlemmar.

Alla i åldern 6–15 år är välkomna att testa i Högdalens bowlingpalatz på onsdagar 17-18.

Det krävs ingen förbokning, bara att komma ner till hallen.

Det kostar 50 kronor per gång och instruktörer finns där och visar hur man gör.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

"Globen har varit en röd tråd i mitt liv"

Krönika Vår reporter Clarence Frenker minns invigningen för 30 år sedan Stockholm fick ett nytt landmärke. Reporter Clarence Frenker har haft Globen i sin närhet sedan dess.tisdag 19/2 15:40

Globen firar 30 med stort bildspel på fasaden

Nyheter ✓Invigdes 19 februari 1989 ✓Firas hela veckan med ikoniska bilder ✓1 200 besökare har skrivit minnestexter I en vecka kommer minnen i form av bilder från evenemang och texter från besökare visas på Globens fasad. Idag är Globens 30-årsdag.tisdag 19/2 15:30