Medaljör. Lille Ruoskanen tog brons i längdhopp, och även personbästa med ett hopp på 3,83 meter. Foto: Parasport Sverige

Lille från Västerort tog brons under Special Olympics

När årets Special Olympics gick av stapeln i Förenade Arabemiraten var friidrottaren Lille Ruoskanen från Vällingby med för första gången. Resultatet blev en bronsmedalj.

  • Publicerad 16:07, 12 apr 2019

När Special Olympics World Summer Games arrangerades i Abu Dhabi och i Dubai i mars tidigare i år, var en av de tävlande Lille Ruoskanen, från Vällingby. Det var första gången hon var med i tävlingen – och hon tog hem ett brons.

– Jag kan knappt förklara känslan när jag stod på prispallen, oj vad stort det var, säger Lille Ruoskanen.

Hon är 18 år och går på Höghammargymnasiets gymnasiesärskola i Bollnäs med idrottsinriktning. På helgerna bor hon hemma i Vällingby.

– Det fanns inte så mycket friidrott att hitta på olika gymnasier i Stockholm, så då sökte jag till Bollnäs. Jag har hållit på med friidrott sedan jag var liten, favoritgrenarna är längdhopp, 100 meter och kulstötning, säger Lille Ruoskanen.

Blev uttagen förra året

Special Olympics anordnades för första gången 1968, och är en internationell idrottstävling för barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar. I årets tävling deltog 7 500 atleter från över 190 länder. Lille blev uttagen efter att ha tävlat i 100-meter på den svenska officiella uttagstävlingen i Göteborg förra året.

– De som presterat bra och fått en bra tid fick åka, och jag blev uttagen. Sedan dess har jag tränat mycket inför tävlingen. Men det kändes pirrigt och nervöst att åka, säger hon.

Tillsammans med två andra elever från skolan åkte hon ner till Abu Dhabi och Dubai för att tävla i friidrottsgruppen. Tävlingen innehöll 24 olika idrotter, och Sverigelaget tävlade i åtta av dem. Men väl på plats stötte Lille Ruoskanen på en del motgångar.

– Jag behövde åka in tre gånger på sjukhus på grund av en inflammation i buken, säger Lille.

Men kämparglöden fanns kvar. När det var dags för längdhopp var hon en av 90 tävlande och hon gav allt – med resultat. Efter att ha hoppat 3,83 meter tog Lille inte bara en bronsmedalj, utan satte även nytt personbästa.

– Sen i förrgår på träningen här hemma tog jag personbästa igen. Det bästa som finns är friidrott, man blir gladare när man får röra sig. Men jag saknar stället, värmen, allt där, säger Lille.

Vad har du för mål i framtiden?

– Jag vill hålla på med friidrott och hjälpa andra med speciella behov. Det finns inte så många ställen att friidrotta på, jag vill hjälpa dem att bli riktigt bra. Sen vill jag vara med under nästa Special Olympics också, säger Lille Ruoskanen.

Special Olympics World Games

Är en internationell organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Tävlingen sker vartannat år och växlar mellan sommar- och vinterspel.

Finns i 170 länder.

2009 blev Special Olympics Sverige en del av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

2021 kommer Sverige som första nordiska land stå värd när Special Olympics World Winter Games arrangeras i Åre och Östersund.

Vi är Västerort

Stockholm Direkt